Slapen in park

In de Depressie woonden New Yorkers in krotjes in Central Park, en in de decennia erna werd het als onverstandig gezien om ‘s nachts in een stadspark te komen. Maar New York is veiliger geworden, je kunt er nu zelfs camperen. Het ‘Parks Department’ van de stad opende vijf parken één nacht voor in totaal

slaappark.jpgIn de Depressie woonden New Yorkers in krotjes in Central Park, en in de decennia erna werd het als onverstandig gezien om ‘s nachts in een stadspark te komen. Maar New York is veiliger geworden, je kunt er nu zelfs camperen.

Het ‘Parks Department’ van de stad opende vijf parken één nacht voor in totaal 250 kampeerders. Inclusief nachtelijke wandeltochten en, het blijft Amerika, marshmallows op een kampvuur.

„We wilden altijd al gaan kamperen”, zegt Sandra Iniguez uit de armere wijk Washington Heights. „Maar we hadden de kans nooit.” Achtergrond van de kampeersessie was duidelijk de minder bedeelden het park in te krijgen. De stad vindt dat de parken beter en meer gebruikt kunnen worden. Ironisch genoeg stonden de tenten in Central Park nu op Great Lawn, exact de plek waar in de jaren dertig de krotten van het zogenoemde Hooverville waren.

Niet iedereen was welkom. De 250 kampeerders waren uitgekozen op basis van een essay dat ze moesten schrijven. Niet alles liep volgens plan. Na een week uitstel door slecht weer werden sommigen op zondagochtend wakker door een sproeinstallatie. Vergeten uit te zetten.

    • Freek Staps