‘Rotterdam’ wijkt uit naar Rusland

Het historische stoomschip De Rotterdam wijkt na een slepende ruzie met de Poolse autoriteiten uit naar de Russische enclave Kaliningrad. De buitenkant van het schip zal daar worden opgeknapt.

Stocznia Gdanska, de noodlijdende Poolse werf die de klus eigenlijk zou doen, loopt een half miljoen euro mis. Volgens de reder van De Rotterdam, Rob Hagens, moest hij wel uitwijken. Het buitenwerk moet voor de winter klaar zijn en in Polen dreigde grote vertraging. Voor de binnenkant zal het oude vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn, voorheen ss Rotterdam geheten, later dit jaar echter terugkeren naar Gdansk.

Volgens Poolse instanties vormde het schip uit 1958 een gevaar voor de volksgezondheid. Milieu-inspecteurs die in april het schip binnenvielen, sloegen alarm wegens niet vooraf aangemelde „zakken met asbesthoudende materialen”. Hagens’ rederij werd beschuldigd van afvalsmokkel, een vergrijp waarop maximaal 25 jaar gevangenisstraf staat. De zakken met plastic overalls en mondkapjes, die tijdens eerder renovatiewerk in Spanje mogelijk asbestbesmet waren geraakt, waren bij aankomst in Gdansk verkeerd aangemeld. Hagens bood hiervoor eerder al excuses aan, maar volgens hem vormen de zakken geen gevaar.

Onlangs gaf de Poolse regering het bevel de ‘asbestzakken’ onmiddellijk buiten Poolse wateren te brengen, desnoods onder dwang. Het schip vertrok, maar niet zonder problemen. Poolse sleepboten weigerden aanvankelijk de opdracht.

In de afgelopen weken kwam Kaliningrad in beeld als alternatief voor Gdansk. De Russen waren volgens Hagens graag ter wille. „Ze gaan meteen aan de slag.” De omstreden zakken zullen in Kaliningrad worden overgeheveld naar een ander schip en naar Nederland worden gebracht. Deze winter keert De Rotterdam terug naar Gdansk. Belangrijk onderdeel van de verbouwing is de verwijdering van asbest uit muren en pijpen in het schip. Vreemd genoeg doen de Poolse autoriteiten daar – voorlopig – niet moeilijk over. Rederij De Rotterdam beschikt zelfs al over een ministeriële vergunning voor de asbestsanering. Volgend jaar keert het schip terug naar Rotterdam, waar het een permanente ligplaats krijgt aan het 3de Katendrechtse Hoofd in Rotterdam-Zuid, als woonboot en uitgaanscentrum.