Reuzeninstrument kijkt in fossiele oerembryo’s

fossiele embryo's van de penisworm Markuelia, evolutie van het meercellig leven Britse paleontologen bestudeerden met de Swiss Light Source van het Paul Sherrer Institute, een synchrotron ter grootte van een flinke sporthal, fossiele embryo’s van het formaat zandkorrel. Het was de moeite waard want in Nature (10 augustus) tonen de onderzoekers de eerste driedimensionale beelden van de binnenkant van embryo’s van een half miljard jaar oud. De krachtige röntgenstraling van de synchrotron gebruikten zij als scanner. De eerste resultaten met embryo’s van de penisworm Markuelia en het diertje Pseudooides tonen details die niet eerder gezien waren. Grote conclusies zijn er nog niet, maar spannend is het onderzoek wel, want deze embryo’s dateren van vlak na het ontstaan van meercellig dierlijk leven. Onderzoekers hopen in de oerembryo’s de sleutel te vinden hoe meercellig leven in de evolutie is verlopen. (SV) nature

Bestaat er een groter contrast tussen meetinstrument en meetobject? Britse paleontologen bestudeerden met de Swiss Light Source van het Paul Sherrer Institute, een synchrotron ter grootte van een flinke sporthal, fossiele embryo’s van het formaat zandkorrel. Het was de moeite waard want in Nature (10 augustus) tonen de onderzoekers de eerste driedimensionale beelden van de binnenkant van embryo’s van een half miljard jaar oud. De krachtige röntgenstraling van de synchrotron gebruikten zij als scanner. De eerste resultaten met embryo’s van de penisworm Markuelia en het diertje Pseudooides tonen details die niet eerder gezien waren. Grote conclusies zijn er nog niet, maar spannend is het onderzoek wel, want deze embryo’s dateren van vlak na het ontstaan van meercellig dierlijk leven. Onderzoekers hopen in de oerembryo’s de sleutel te vinden hoe meercellig leven in de evolutie is verlopen. (SV)