Pubers koken ff: aardappelomelet

Vakantie? Stuur uw puber de keuken in. Makkelijke recepten van Charlotte Borggreve en Gerda Hahn

GESLAAGD EXPERIMENT: Puber met tortilla Foto Gerhard Witteveen Witteveen, Gerhard

De Spaanse tortilla is iets anders dat de Mexicaanse maïspannenkoekjes, die ook tortilla heten. Deze aardappeltortilla kun je eenvoudig maken, zoals wij, maar je kunt ook ui en stukjes vlees (chorizo of ham bijvoorbeeld) meebakken en er een handje gekookte doperwtjes door doen. En als je andere restjes hebt, zoals paprika of gekookte wortel – ook goed. Experimenteer maar, het wordt zeker lekker.

Je hebt nodig:

4 grote aardappels (vastkokers)

olijfolie

1 ui

4 eieren

zout

peper

(Bereidingstijd: 15-30 minuten)

Schil de aardappels en snijd ze in plakken. Laat een koeken- of hapjespan heet worden op hoog vuur. Doe er 4 eetlepels olie bij. Als de olie heet is doe je er voorzichtig de aardappelschijfjes in. Bak ze aan beide kanten en zet dan het vuur laag om ze gaar te laten worden (ca. 10 minuten). Ze mogen niet bruin worden. Schep de aardappelschijfjes zo nu en dan om; ze mogen niet aan elkaar gaan plakken. Schep de aardappeltjes dan uit de pan en bewaar ze op een bord.

Schil de ui, snipper hem en bak hem in de pan waarin je de aardappels hebt gebakken, tot hij glazig is. Doe er dan nog 2 eetlepels olijfolie bij. Breek intussen de eieren boven een kom en doe er zout en peper bij. Kluts het goed door elkaar. Doe de aardappels bij de ui in de pan en strijk alles glad. Giet de eieren erover. Zet dan het vuur halfhoog en laat de omelet bakken, terwijl je de pan zo nu en dan schudt – de omelet mag niet aankoeken. Als de onderkant lekker bruin is, draai je de hele omelet om, met behulp van een deksel of bord. En laat de andere kant bruin bakken.

Als je omelet klaar is, doe je hem op een bord en snijd je hem in punten. Je kunt hem warm of koud eten.

    • Charlotte Borggreve
    • Gerda Hahn