Prikken, rommelen, liegen

Het schandaal rond de Britse vaccinatiearts David Pugh is met zijn ambtsontzetting eindelijk afgerond. Maar misschien is het opmerkelijkste nieuws wel dat Pugh pas geroyeerd werd nadat hij negen maanden wegens vervalsing van bloedtests van kinderen in de gevangenis had gezeten.

Pugh trok een jaar of vier geleden veel aandacht met zijn privéklinieken, waar hij vaccinaties aanbood die met één prik werkten. Veel ouders lieten hun kind bij Pugh inenten. Maar toen de arts eind 2002 een half jaar naar Australië vertrok, maakten zijn werknemers er een potje van: vaccins werden in te kleine doses gegeven, zonder ontsmetting, en buiten de koelkast bewaard. De lokale gezondheidsdienst adviseerde dat Pugh de ouders zou inlichten. Maar in plaats daarvan schreef de arts hen een brief met ‘misleidende beweringen’, en vervalste hij de resultaten van bloedtests die verontruste ouders hadden aangevraagd. Dat laatste kwam hem op 9 maanden cel te staan. En nu, een jaar nadat Pugh vrij kwam, mag hij ook geen dokter meer zijn.

    • Hester van Santen