NAVO kondigt nieuw offensief aan in zuiden van Afghanistan

Er komt een nieuw offensief tegen de Talibaan en andere extremisten in Zuid-Afghanistan. Dat heeft de commandant van de NAVO-stabilisatiemacht ISAF, luitenant-generaal David Richards, gisteren tegen de BBC gezegd.

Britse militairen, die nu verantwoordelijk zijn voor de roerige provincie Helmand, zullen 5.000 van de 10.000 NAVO-manschappen leveren die met 10.000 Afghaanse militairen de operatie zullen uitvoeren. Het offensief zal vooral gericht zijn op de hoofdsteden van de vier zuidelijke provincies waarop ISAF-III zich concentreert: behalve Helmand ook Kandahar, Uruzgan en Zabul.

„We willen niet passief blijven en de Talibaan de komende drie maanden naar ons toetrekken”, zei Richards. In mei begon de door Amerikanen geleide antiterreuroperatie Enduring Freedom aan een groot offensief tegen extremisten in het zuiden. De Britse militairen hebben de afgelopen weken hevige strijd gevoerd tegen extremisten in Helmand. Ook is sprake van voortdurend dirty fighting met een lage intensiteit, aldus de commandant. Vooral in het noordoostelijke deel van Helmand, rond Musa Qala nabij de grens met Uruzgan waar 1.400 Nederlandse militairen zijn gelegerd, zijn veel doden gevallen aan de kant van de extremisten. Sinds de Britten twee maanden geleden hun missie begonnen zijn tien van hun militairen gesneuveld.

Het is de bedoeling dat de Amerikanen over drie maanden het commando in de oostelijke provincies overdragen aan ISAF. „Er zal dan één generaal verantwoordelijk zijn [...], wat voor veel meer coherentie zal zorgen”, aldus Richards. De oostelijke provincies, vooral de grensregio met Pakistan, worden als nog veel gevaarlijker beschouwd dan het zuiden. In het bergachtige gebied zou de top van het terreurnetwerk Al-Qaeda zich schuilhouden. In de oostelijke provincie Khost hebben militairen van Enduring Freedom gisteren bij een inval in een gebouw drie mannen gedood die zij ervan verdachten lid van Al-Qaeda te zijn. Zij zouden verantwoordelijk zijn voor recente aanslagen in Khost.

Ook is gisteren op de weg tussen de grensplaats Spin Boldak en Kandahar-stad een ISAF-militair omgekomen toen een zelfmoordterrorist een met bommen volgeladen auto in een konvooi reed. Zijn of haar nationaliteit is nog niet vrijgegeven. (BBC, AP, Reuters)