Ministers willen niet in Kamer

De Tweede Kamer is voor het merendeel van de zittende bewindspersonen in het kabinet-Balkenende geen aanlokkelijk perspectief. Van de 26 zittende bewindspersonen hebben er acht te kennen gegeven dat zij beschikbaar zijn als Kamerlid. Acht kabinetsleden verlaten de politiek definitief.

CDA-minister Karla Peijs (Verkeer en Waterstaat) en VVD-minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) lieten gisteren weten niet beschikbaar te zijn als volksvertegenwoordiger. Peijs heeft, net als de opgestapte D66-staatssecretaris Medy van der Laan, wel belangstelling voor het werk van senator in de Eerste Kamer.

De 61-jarige Peijs verklaarde gisteren na de ministerraad dat zij het rustiger aan wil gaan doen. „Ik wil nog wel graag doorwerken tot mijn zeventigste. Alleen geen negentig uur per week meer.”

Hoogervorst gaat de verkiezingscampagne van de VVD leiden. In dagblad De Telegraaf verklaart Hoogervorst vandaag dat hij daarna „een andere kant” op wil gaan. Net als vijf andere kabinetsleden overigens.