Jonas Bendiksen

2005 ABKHAZIA. ABKHAZIA. Sukhum. 2005. Although Abkhazia is isolated, half-abandoned and still suffering war wounds due to its unrecognized status, both locals and Russian tourists are drawn to the warm waters of the Black Sea. This unrecognized country, on a lush stretch of Black Sea coast, won its independence from the former Soviet republic of Georgia after a fierce war in 1993. Image send to Peter van den Doel (Transaction : 632820511418437500) © Jonas Bendiksen / Magnum Photos © Jonas Bendiksen / Magnum Photo

De Noorse fotograaf Jonas Bendiksen reisde de afgelopen jaren door de randgebieden van de voormalige Sovjet-Unie en ontdekte er een verdwenen wereld. Zijn reportagefoto’s zijn nu in de tentoonstelling Satellieten in het Joods Historisch Museum in Amsterdam te zien.

„Russische toeristen en dagjesmensen hangen er in 2005 rond op een strand aan de Zwarte Zee: een jongen springt van een scheepswrak, een vrouw met een chagrijnige toet kijkt om, en dan is er ook nog dat mijmerende dametje in bloemetjesjurk. Weemoed, plezier, verlangen, wantrouwen. Bendiksen heeft er een scherp oog voor.”

Michel Krielaars, 8 augustus 2006

T/m 31/10 in het Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam. Inl.: (020) 5310310 of www.jhm.nl