Internet Voorkeur

Vroeger of Later Vijf kaarten op het scherm, klik een keer met de muis en de klok begint te lopen. De bedoeling van het internetspel Vroeger of Later is om zo snel mogelijk de kaartjes, met daarop een historische gebeurtenis, in chronologische volgorde te leggen.

Sommige kaartjes zijn gemakkelijk te plaatsen. De Bataafse Opstand komt natuurlijk voor de Tweede Wereldoorlog. Maar wanneer werd het Wilhelmus geschreven? Werd de VOC voor of na de Slag bij Nieuwpoort opgericht? Voordat de speler het weet is de tijd voorbij. Was het antwoord goed en binnen een redelijk tijd, dan verdient de speler een plekje in het tussenklassement.

Waneer het klikken achter de computer toch wat eenzaam wordt, heeft spelproducent Jumbo ook een kaartversie om in groepsverband te spelen. Ook daar moeten kaartjes in de juiste volgorde belanden, waarbij de spelers elkaar controleren. Voor wie nu al enthousiast is: het Wilhelmus werd geschreven in 1570. Twee jaar na de Slag bij Nieuwpoort (1600) richtten de Staten-Generaal de VOC op.

www.vroegeroflater.nl, ook te koop als kaartspel.