Internet Voorkeur

Biodiversiteit. Voor milieubescherming is altijd te weinig geld. Natuurbeschermers staan met grote regelmaat voor de vraag hoe hun budget het best kan worden besteed. Welk natuurgebied gaan ze beschermen? Welk dier proberen ze te behoeden voor uitsterven?

De Britse ecoloog Norman Myers formuleerde in 1988 een antwoord op dit dilemma. Hij definieerde 34 zogeheten hotspots van biodiversiteit, van het zuidwesten van Australië tot de Middellandse Zee. Op deze plekken op de wereld komen zeer veel endemische soorten voor.

Hoewel de hotspots slechts 2,3 procent van het oppervlakte van de aarde beslaan, herbergen ze wel meer dan de helft van alle plantensoorten in de wereld en 42 procent van alle gewervelde landdieren. De gebieden worden zeer bedreigd. Minstens 70 procent van de oorspronkelijke vegetatie is al verdwenen, stelt de website van de Amerikaanse organisatie Conversation International.

De organisatie onderhoudt een informatieve site met een interactieve kaart met alle hotspots.

Bekijk de hotspots op biodiversityhotspots.org