Honkbal- toeristen

Het was weer ouderwets gezellig, vorige week in honkbalstadion Camden Yards, thuisbasis van de Orioles uit Baltimore. Met ruim 45.000 toeschouwers op zaterdag en zondag was het beide dagen volle bak. De Yankees uit New York waren ‘in town’, met sterren als Johnny Damon, Jason Giambi, Derek Jeter en Alex Rodriguez.

Dat de Yankees de serieswonnen, is geen nieuws. DeOrioles doen al acht jaar voor spek en bonen mee in hun divisie, die beurtelings wordt gewonnen door de Yankees en de Red Sox uit Boston. De honkbalverslaggever van The New York Times schamperdedat de Orioles in augustus – twee maanden voor het eind van het seizoen – doorgaans zijn uitgespeeld. Hij besteedde in zijn wedstrijdverslag verder aandacht aan een opvallend verschijnsel: honkbaltoeristen uit New York hadden Camden Yards overgenomen.

In Baltimore hebben ze daar een naam voor: Camden Yards wordt door de Yanks gekoloniseerd. Een vriend wees erop dat zelfs de tribune voor de houders van seizoenkaarten was bevolkt met fans van de tegenpartij. Verraad, vond hij. Ook de trouwste Orioles-supporters hadden er blijkbaar geen probleem mee hun zitplaats te verpatsen aan de aartsvijand. Verraad, of desinteresse? Feit is dat de Orioles dit seizoen moeite hebben het stadion te vullen. Bij doordeweekse thuiswedstrijden blijft ruim de helft van Camden Yards leeg. Waarom?Gebrek aan sportief succes speeltongetwijfeld een belangrijke rol. Maar er is meer aan de hand. Geen club heeft zo geleden onder het steroïdenschandaal in het Amerikaanse honkbal als de Orioles. Een jaar geleden werd sterspelerRafael Palmeiro betrapt op hetgebruik van stanozolol. Hij zit sindsdien thuis in Texas. Dit seizoen werd bovendien bekend dat Jason Grimsley, oud-werper van de Orioles, vorig seizoen illegaal groeihormonen heeft gebruikt.

Een en ander tot ongenoegen van de fans in Baltimore. Ze zijn ‘mad as hell’ en laten dat blijken op de enige manier die telt: door thuis te blijven.

Menno de Galan

    • Menno de Galan