Grappen maken om aandacht

Comédienne Dawn French laat zien dat vrouwen grappig zijn, ook al denken mannen soms anders.

SANTA MONICA, CA - MARCH 19: Miss Piggy poses at the HP, Hollywoodpoker.com display at Distinctive Assets At The 2006 TV Land Awards gifting lounge at Barker Hangar at the Santa Monica Airport on March 19, 2006 in Santa Monica, California. (Photo by Katy Winn/Getty Images for Distinctive Assets) *** Local Caption *** Miss Piggy uit The Muppets Getty Images/AFP

Vrouwen zijn niet grappig. Wie zegt dat? Mannen. En als je wat evidente tegenvoorbeelden geeft, Brigitte Kaandorp, en Sanne Wallis de Vries, en Plien & Bianca en Bette Midler, en Fran ‘The Nanny’ Drescher, en zo nog een stuk of tien, dan geeft zo’n man toe dat zij, inderdaad, geslaagde comédiennes zijn. Maar, vervolgt hij, het zijn uitzonderingen (en dan mag je niet zeggen dat zo’n man dus geen gevoel voor humor heeft, want dat is dan flauw).

Soms lijkt het erop dat men het voor vrouwen beter vindt om maar niet grappig te zijn. „Vinden mensen jou grappig?” wordt er gevraagd aan Whoopi Goldberg, de wereldberoemde Amerikaanse komische ster. „Nee”, antwoordt ze, „ze vinden me raar.” En ze voegt haar interviewster toe: „Jij bent ook raar.” Ze wordt ondervraagd door Dawn French, haar succesrijke collega uit Engeland, voor de driedelige serie Dawn French’s Girls Who Do Comedy.

Voor deze reeks sprak Dawn French met „een stel van mijn favoriete geestige vrouwen”. Het zijn er 33 en in een flitsend snelle montage komen die alle 33 aan het woord in het halve uur dat elke aflevering duurt. En dan is er ook nog ruimte voor snippertjes show van nu de een en dan weer de ander. Afkomstig uit Engeland en de VS hebben ze onveranderlijk een grote staat van dienst, op de televisie, als stand-up comédienne en vaak ook in speelfilms. De bejaarde Phyllis Diller is erbij, French’s vaste sidekick Jennifer Saunders, de sexy Sarah Silverman, en ook Miss Piggy (achter wie een man schuil gaat, maar daar merk je niks van).

French stelt vragen en schiet, een ultra-behaagzieke interviewster parodiërend, bij alle antwoorden in de slappe lach. Onderwijl vertellen haar gesprekspartners over hun ontwikkeling en hun carrières. Grappig zijn was om te beginnen een wapen tegen broers of zusjes, of een harnas om treiterende klasgenoten af te weren. Al deze performers komen uit families waar keet werd geschopt. Behalve Margaret Cho. Bij haar thuis werd nooit één grap gemaakt. Van haar wil ik nu onverwijld een show zien.

En waar gaat het om? Waar het altijd om gaat: om aandacht.

Ondanks de snelheid van montage en de overdaad aan materiaal komt in deze serie uiteindelijk iedereen wel zo’n beetje tot zijn recht en valt er ook nog eens veel te lachen.

French bereikt haar doel: ze bewijst het komisch talent van deze vrouwen. Onomstotelijk.

Dawn French’s Girls Who Do Comedy. Zondag 13, 20 en 27 augustus, BBC 1, 23.15-23.45uur.

    • Joyce Roodnat