Gentest zegt of chemo nog zin heeft bij algemene longkanker

4 op de 5 longkankerdoden sterft aan een niet-kleincellig longcarcinoom. Het is een rokersziekte die bij de ontdekking meestal al is uitgezaaid. foto reuters A woman smokes a cigarette indoors in Berlin in this September 19, 2003 file photo. Governments across Europe are cracking down on smoking in public places, but in few countries is resistance to new limits so strong as it is in Germany, where the right to smoke became a cherished mark of tolerance and freedom after World War Two. Polls show a majority of the population and one out of every two non-smokers opposes a ban on smoking in restaurants and bars. Leading politicians have condemned such a move as draconian and intolerant. To match feature Germany-Smoking. REUTERS/Fabrizio Bensch/Files (GERMANY)
4 op de 5 longkankerdoden sterft aan een niet-kleincellig longcarcinoom. Het is een rokersziekte die bij de ontdekking meestal al is uitgezaaid. foto reuters A woman smokes a cigarette indoors in Berlin in this September 19, 2003 file photo. Governments across Europe are cracking down on smoking in public places, but in few countries is resistance to new limits so strong as it is in Germany, where the right to smoke became a cherished mark of tolerance and freedom after World War Two. Polls show a majority of the population and one out of every two non-smokers opposes a ban on smoking in restaurants and bars. Leading politicians have condemned such a move as draconian and intolerant. To match feature Germany-Smoking. REUTERS/Fabrizio Bensch/Files (GERMANY) Reuters

Een genetische test kan met 90 procent zekerheid voorspellen of patiënten met een niet-kleincellig longcarcinoom, de meest voorkomende vorm van longkanker, na een operatie baat hebben bij zware chemokuur. De door onderzoekers van de Amerikaanse Duke University ontwikkelde test voorspelt de terugkeer van de kanker beter dan de bestaande methode die kijkt naar de grootte en uitzaaiing van de tumor. Door de test is het mogelijk om sommige patiënten met de minst ernstige vorm van de ziekte, die tot nu toe het advies kregen om na een operatie niet aan de zware chemotherapie te gaan, toch chemo te adviseren. Maar patiënten die al ernstig ziek zijn en die standaard chemotherapie krijgen aanbevolen, zouden ervan af kunnen zien, omdat de chemotherapie hen toch niet meer redt (The New England Journal of Medicine, 10 aug).

De test meet de activiteit van een groot aantal genen in het bij de operatie weggenomen tumorweefsel. Bepaalde combinaties van actieve genen voorspellen dat de tumor terugkomt. De test is ontwikkeld op grond van bewaard gebleven weefsel van patiënten van wie al bekend was hoe hun ziekte uiteindelijk verliep. Daarna is de kracht in een klein onderzoek bevestigd. Nu volgt nog een studie met veel meer patiënten om de waarde in de praktijk te bewijzen. Huup Dassen