film The Wind that Shakes...

scene uit de film The Wind That Shakes the Barley. regie Ken Loach FOTO: A-Film Unit Still taken during filming Cork, Ireland May - July 2005
scene uit de film The Wind That Shakes the Barley. regie Ken Loach FOTO: A-Film Unit Still taken during filming Cork, Ireland May - July 2005 A-Film

In zijn film The Wind That Shakes the Barley toont regisseur Ken Loach de geboorte van de Noord-Ierse terroristenbeweging IRA. In Cannes kreeg hij de Gouden Palm, de Britten vonden de film te anti-Brits.

„The Wind That Shakes The Barley is een mooie film. Het is hooguit een beetje een ‘gewoon’ mooie film. Geen opsmuk, geen poespas. Geen verrassingen. [...] De scène waarin een ‘verrader’ wordt geëxecuteerd is huiveringwekkend, roerend en gekmakend tegelijk. Daar is Loach op zijn best. Kleine momenten van ontroering schetst hij subtieler dan het botsen van grote idealen.”

Bas Blokker, 9 augustus 2006

In 12 bioscopen.