De official

De hoofdscheidsrechter bij een onderwaterhockeywedstrijd in Rijswijk. Foto Freddy Rikken 27/7/2006 Scheidsrechter onderwaterhockey Rijswijk Foto Freddy Rikken De official Rikken, Freddy

Voor de toeschouwer is het een matig tot bijna onzichtbaar spelletje. Het oogt als was het een lawaaiige viskwekerij en speelt zich voornamelijk op de bodem van een zwembad af. Waar zich tweemaal zes ‘gesnorkelde’ spelers met een klein slaghoutje bevinden, die daarmee tweemaal vijftien minuten proberen een ruim één kilo wegende puck inelkaars doelbakken te rossen. We spreken hier over onderwater-hockey. Tot zo ver is alles duidelijk, maar hoe hebben spelers en scheidsrechters contact met elkaar, hoe wordt het spel stil-gelegd om straffen of berispingen uit te delen? Het scheidsrechtersteam bestaat uit drie personen, van wie twee zich op de bodem van het bad bevinden, de hoofdscheidsrechter staat hoog en droog op de rand. Hij kan het spel stilleggen nadat een van zijn collega’s naar het wateroppervlak isgekomen en hem via een van de 27 gebaren – die spelers én scheidsrechters dienen te kennen – laat weten wat er zich daar beneden aan onsportief gedrag heeft afgespeeld. Hij (of zij) kan ook het spel stilleggen door flink met een ijzeren staafje tegen een ijzeren staaf, die zich in het water bevindt, te tikken. Daarmee een geluid producerend dat door eenieder daar beneden overduidelijk wordt gehoord. Het internationale boek met geboden en verboden beslaat 52 bladzijden, er kunnen waarschuwingen, tijdstraffen en uitsluitingen worden uitgedeeld.

Dit is de derde aflevering in een serie over officials in de sport.

    • Freddy Rikken