‘De koningin is verliefd op de Antillen’

Nederland heeft een verkeerd beeld van de Antillen, vindt premier De Jongh-Elhage. „Als je tien hoog achter zit kan je je eigenlijk geen voorstelling maken van hoe het hier is.”

Emily de Jongh-Elhage, premier van de Antillen Foto WFA WFA18:BALKENENDE ONTVANGT MINISTER-PRESIDENT DE JONGH-ELHAGE:DEN HAAG;01JUN2006- Minister-president Balkenende (l.) ontving donderdagochtend zijn Antiliaanse collega Emily de Jongh-Elhage (r.). De Jongh-Elhage werd vergezeld door vice-minister-president De Lannooy en gevolmachtigd minister Comenencia. Naast Balkenende waren ook vice-premier Zalm en minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties) aanwezig. WFA/wc/str. Ronald Fleurbaaij WFA
Emily de Jongh-Elhage, premier van de Antillen Foto WFA WFA18:BALKENENDE ONTVANGT MINISTER-PRESIDENT DE JONGH-ELHAGE:DEN HAAG;01JUN2006- Minister-president Balkenende (l.) ontving donderdagochtend zijn Antiliaanse collega Emily de Jongh-Elhage (r.). De Jongh-Elhage werd vergezeld door vice-minister-president De Lannooy en gevolmachtigd minister Comenencia. Naast Balkenende waren ook vice-premier Zalm en minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties) aanwezig. WFA/wc/str. Ronald Fleurbaaij WFA WFA

Vier maanden is ze nu premier van de Nederlandse Antillen. Maar toezicht van Nederland, daar gelooft voormalig makelaar Emily de Jongh-Elhage niet in. Belangrijker is de band met het volk, want wie de moeder des vaderlands belt kan altijd een telefoontje terug verwachten. „Soms denk ik: oh ja, de premier, dat ben ik.”

Volgende week komt minister Nicolaï (Koninkrijksrelaties, VVD) op kennismakingsbezoek. Hoe staat u tegenover het Nederlandse toezicht op overheidsfinanciën en rechtshandhaving als voorwaarde voor sanering van uw staatsschuld?

„Als er 2,4 miljard euro staatsschuld wordt kwijtgescholden dan zijn daar bepaalde condities aan verbonden. Dat begrijpen we. Maar laten we daar wel samen naar kijken, we zijn zakelijke en serieus genoeg om te weten wat goed is voor onze mensen. Een houding van take it or leave it, dat kan niet. Zo ga je niet met elkaar om. Maar Nicolaï heeft me gezegd dat dat ook niet de bedoeling is.”

Maar ondertussen staat het wel in alle officiële Nederlandse stukken, inclusief het overdrachtsdossier voor minister Nicolaï.

„Ik heb premier Balkenende gesproken en hij begrijpt ons standpunt. Ik denk dat ambtenaren gewoon iets opschrijven in die documenten. Ik houd me in elk geval aan de afspraken die met premier Balkenende gemaakt zijn op de rondetafelconferentie in november 2005; dat een oplossing voor de staatsschuld één traject is en het invullen van de rechtshandhaving en overheidsfinanciën een ander.”

Wat is het grootste probleem tussen Nederland en de Antillen?

„Gebrek aan communicatie, kennis en de verschillende culturen van beide landen. Nederlanders die hier wonen, begrijpen niet waarom de Nederlandse regering zo met de Antillen omgaat. De Antillen krijgen in Nederland een heel vreemd stempel. Daarom probeer ik Nederlanders altijd over te halen om hier te komen kijken. Want als je in het koude Nederland tien hoog achter zit kan je je eigenlijk geen voorstelling maken van hoe het op de Antillen is.”

Hoe ziet u de Antillen?

„Er liggen uitslagen van referenda op de vijf eilanden waarbij de bevolking heeft aangegeven dat we uit elkaar moeten gaan. En we moeten de wens van het volk respecteren. Misschien moeten we inderdaad wel uit elkaar, maar helemaal los van elkaar is volgens mij niet mogelijk. Tussen de bevolking van de eilanden blijft wel een hechte band bestaan, dat weet ik zeker.”

Had u ooit gedacht dat u premier zou worden?

„Nooit. Ik geloof dat ik het nog steeds niet besef dat ik premier ben. Soms denk ik: oh ja, de premier, dat ben ik. Maar ik zeg nooit van ik ben hier de baas en iedereen moet naar mij luisteren. Ik ga nog steeds overal heen, als Emily, niet als de premier. Het is voor mij heel belangrijk dat ik contact met de mensen houd. Ik ben heel laat de politiek in gegaan. Toen ik eenmaal gevraagd werd als leider van mijn partij (Partido Antia Restrukturá, red.) dacht ik alleen maar aan het winnen van de verkiezingen. Ik ben sportvrouw geweest (De Jongh-Elhage was in het verleden een verdienstelijk bowler, red.), dus wat competitie betreft ben ik gefocust op winnen. En dan zie je later wel waar dat uitkomt.”

Op Curaçao wordt u vooral gezien als moeder van het volk, hoe ziet u dat zelf?

„Eigenlijk beschouw ik mijzelf niet eerst als moeder. Maar de mensen komen wel vaak bij mij thuis. Als ze problemen hebben dan komen ze, zo is de cultuur hier. Ik heb geen privacy en ik woon aan een hele drukke weg, zonder hoge muren of afschrikwekkende honden op het terrein.”

Er bestaat een grote tweedeling in de Curaçaose samenleving, kunt u uw belofte uit de verkiezingstijd aan de onderklasse waarmaken?

„Onze campagne gaat nooit om beloftes; mijn partij belooft alleen good governance en dat we ons best doen. Maar sociaal welzijn is wel de belangrijkste drijfveer in mijn leven. Je kunt zelf veel geld hebben, maar als je omgeving het niet goed heeft kan jij ook niet gelukkig zijn. En dat je het materieel goed hebt wil dat niet zeggen dat je ook gelukkig bent. Je vrij kunnen bewegen in je leven, dat is veel belangrijker.”

Hoe ziet u de toekomst tussen Nederland en de Antillen?

„Goed. Je moet aan tafel blijven zitten, je moet elkaar in de ogen kunnen kijken en samen uitmaken wat we willen in dit Koninkrijk. De koningin houdt van deze eilanden, zij is gewoon verliefd op de Antillen. En Antilliaanse bevolking heeft gekozen om in koninkrijksverband te blijven. Dus als we dit regelen, wordt het voor eens en voor altijd goed.”

Maar de Nederlandse bevolking lijkt niet van de Antillen te houden…

„Vanwege de manier waarop de pers met ons omgaat! Want de Nederlanders hier, die willen nooit meer weg. Ze komen misschien voor drie jaar en ze blijven voor altijd. Ondanks het negatieve beeld in Nederland neemt het aantal Nederlandse toeristen hier alleen maar toe. Er zijn een paar van onze jongens die het in Nederland heel slecht doen. En dat moeten we niet negeren. Dat zijn er misschien zo’n 1500, maar er zitten 130.000 Curaçaoënaars daar. Al onze sporters, musici. De zogenoemde Amsterdamse kankerspecialist dr. Pinedo is eigenlijk van ons! Ga zo maar door. Echt, ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt.”