De buren, waar doen zij het van?

Het is een strijd om honderden miljarden. Wie gaat winnen? De Nederlandse staat of de Nederlandse spaarder? Wint u als burger, of wint u als consument? Twee maanden geleden lag de spaarder nipt voor, maar nu is de staat hem gepasseerd.

De staatsschuld stond eind juli op bijna 221 miljard euro, meldt de website van het agentschap dat de overheidsschuld moet financieren. Het spaargeld is eind juni gestegen tot bijna 220 miljard euro. Er zit nog een maand tussen. Juli is doorgaans geen spaarmaand. Vakantie is een tijd van geld uitgeven. Maar vorig jaar zetten Nederlanders in juli toch nog 934 miljoen euro weg op hun spaarrekeningen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde de nieuwste spaarcijfers afgelopen donderdag, dezelfde dag dat het bureau opnieuw gunstige cijfers bekendmaakte. De economische groei in het tweede kwartaal was 2,4 procent, de export blijft groeien, de investeringen van het bedrijfsleven versnellen, 80.000 banen erbij in twaalf maanden en de consumenten besteedden in het kwartaal 8 procent meer aan duurzame consumptiegoederen.

En nog wat sparen? Ja, lekker. In mei, toen het vakantiegeld werd betaald, zetten Nederlanders per saldo 2,6 miljard euro opzij, dat is het verschil tussen het geld dat zij inleggen en wat zij opnemen. In juni groeide het spaarvarken met bijna 2,4 miljard euro. Ondanks de lage rente.

De consument spendeert meer en spaart ook meer. De groei van het spaargeld lag in mei en juni van dit jaar duidelijk boven de bedragen van dezelfde maanden in 2005. Waar doet-ie het van? Van een groeiend inkomen (de CAO-lonen hebben loonmatiging achter zich gelaten) en van zijn beleggingen.

Wat is de betekenis van de gezamenlijke spaardrift van Nederland? Liberale economen hechten waarde aan de wijsheden van grote collectieven, zoals beleggers. In hun visie is de beurs geen casino zonder vergunning, maar een dagelijkse grootschalige opiniepeiling met echt geld over de richting van de economie. Met z’n allen weten zij zoveel, dat je gerust kunt vertrouwen op hun informatie en verwachtingen om te zien waar de economie naartoe gaat.

Stijgende koersen weerspiegelen vertrouwen, dalende koersen somberheid. Stemming op dit moment: stabiel.

Wat zeggen de consumenten? Hun vertrouwen is volgens de CBS-cijfers tien maanden onafgebroken rap gestegen, met een kleine terugslag in juli. Stemming: optimistisch.

Niemand peilt het vertrouwen, of het wantrouwen, van spaarders. Waarom blijven zij steeds meer sparen? Wat weten zij dat wij niet weten?

Menno Tamminga

    • Menno Tamminga