De beul

Zou er in Zeist nog een goeie psychiater te vinden zijn die heel voorzichtig in het hoofd van Marco van Basten wil kijken? Een hersenscan mag ook. Er moet in elk geval iets gebeuren, want met de bondscoach gaat het niet goed. Hij wil maar niet van het liquidatievirus af. Van Basten is zelfs op weg om een karikatuur te worden van een Afrikaanse tiran uit de vorige eeuw. Bloed moet vloeien, anders is er geen leven.

Heeft de bondscoach doorgestudeerd voor beul? Het schavot als biotoop misschien? Het koppensnellen gaat hem, zo te zien, goed af. Marco beleeft een satanisch genot als hij weer eens de voorhamer ter hand mag nemen. Eerst dacht ik nog dat zijn machismo een soort puberale judasserij was, treiterkunst misschien, maar nee, de grote leider Van Basten wil reputatieruïnes onder zijn voeten voelen. Het gaat hem echt om de rite van de vernedering.

Na Roy Makaay, Clarence Seedorf, Edgar Davids en Patrick Kluivert heeft hij nu de internationals Ruud van Nistelrooy en Mark van Bommel melaats verklaard voor het Nederlands elftal. Als het aan hem ligt, komen ze er niet meer in. Wat heet, ze mogen niet eens op de bank. Ruud en Mark, brutaal voor de eerste vriendenwedstrijd van Oranje afgeserveerd. Op het wereldkampioenschap in Duitsland mochten ze nog even van heel het land zijn, maar nu is het afgelopen. Als ze nog ooit in Huis ter Duin willen slapen, zal het op eigen kosten zijn.

Van Nistelrooy en Van Bommel hebben in Duitsland het beste van zichzelf gegeven, in volle overgave. Misschien was het niet genoeg, maar dan laat je die jongens ten minste nog een keer op de bank zitten voor de eerstvolgende vriendenwedstrijd. Alleen al vanwege hun verleden, hun klasse en hun stand verdienen ze het om zachtjes begeleid te worden naar de nooduitgang. Je hakt ze niet met een machete de groep uit. Dat doen mensen niet.

Er wil maar geen einde komen aan het barbaarse personeelsbeleid van de bondscoach. En wat zegt de directeur betaald voetbal Henk Kesler? Die zegt niets, Henk kijkt de andere kant uit. De hele KNVB wordt eigenlijk gegijzeld door het duo Jorritsma-Van Basten. Zij zijn staat in de staat, gaan en staan waar ze willen, verwerpen ontleende autoriteit, zijn het ideologische gedrocht van hun eigen mythe: alles is zelfbeheer.

Eenpersoonsdemocraten.

Ik kijk nu naar de selectie van Van Basten. En zie exotische namen zonder noemenswaardige wreef: De Cler, Jaliens, Ooijer, Sneijder… Ik kijk naar het middenveld. Mark van Bommel is drie keer beter dan alles wat daar staat. Huntelaar in de spits, alla! Maar waarom nu wel en in Duitsland niet? En is er dan geen plaats meer voor Van Nistelrooy? Ruud zou, al was het maar voor zijn persoonlijke eer, tegen Ierland op zijn minst linksback hebben moeten spelen. Van Nistelrooy gaat toch niet opzij voor scharminkels als De Cler en Heitinga?

Landzaat: ook zo’n geparachuteerde gunsteling van Van Basten voor wie Van Bommel moet wijken. Landzaat is de René Froger van het Nederlands elftal: gelikt, charmant, onderdanig, dienend, slijmerig. Dan zit je precies in het epicentrum van de aura die de bondscoach zo graag om zich heen voelt. Ik denk in kwade dagen soms: de aura van een sekte.

Bert van Marwijk is een wijs man. Tijdens het WK zei hij me al dat schoonzoon Van Bommel een verloren strijd voerde. Hij voelde de allergie van Van Basten voor de in Eindhoven en Barcelona gevierde middenvelder. Maar hij formuleerde zijn gevoelens niet, uit schroom en collegialiteit.

Zoals Mark van Bommel de afgelopen jaren is ontbladerd door Van Basten maak je in geen enkel beschaafd bedrijf mee. Het enige wat ik niet begrijp is dat Van Bommel het heeft doorstaan. Hij had allang geleden de punt van zijn schoen in de reet van de bondscoach moeten plaatsen met een Limburgse ‘foert’. Mark heeft doorstaan wat niet te doorstaan is.

De ontluistering van Van Nistelrooy is al even brutaal. Straks wordt Ruud in de Spaanse competitie topscorer. In nog geen jaar gaat heel Madrid op de knieën voor zijn geniale instinct in de Zestien. Ronaldo is vergeten en begraven. En die man hoort dus niet in het Nederlands elftal. Wie dan wel?

Marco: selecteer je eigen schandknaapjes en zwijg verder over het visitekaartje van de natie! Zwijg vooral over je professionele obsessie.

    • Hugo Camps