Balkenende en Zalm: hou loonmatiging vast

Premier Balkenende en minister Zalm (Financiën, VVD) roepen de vakbonden op tot loonmatiging. Dat deden zij gisteren na afloop van de ministerraad. „Je schiet jezelf in je voet”, aldus de premier, als de loonkosten in Nederland hoger uitvallen dan bij „onze naaste concurrenten”.

Zalm zei dat de discipline van de vakbonden een van de redenen is dat de economie nu aantrekt. „Laten we hopen dat het zo blijft. Anders is het snel over”, zei de minister van Financiën.

De vakcentrales FNV en CNV kondigden deze week aan dat zij volgend jaar hogere lonen willen eisen omdat het bedrijven nu weer voor de wind gaat. Nu hanteren de bonden nog een maximale looneis van 2 procent. CNV mikt voor volgend jaar op een looneis van 1 procent meer dan de inflatiecorrectie. Bij een inflatie van 1,5 procent gaat het dus om 2,5 procent. Volgens de FNV staan „de seinen op groen” voor het eisen van hogere loonsverhogingen.

Balkenende waarschuwde: „We hebben geen geleide loonpolitiek, maar we moeten wel lessen trekken uit fouten uit het verleden.” De premier stelde dat Nederland vanaf 1996 en 1997 12 procent duurder is geworden dan het omringende buitenland. „Ik heb wel honderd keer gezegd dat de positie van Nederland is verzwakt toen we duurder zijn geworden dan onze naaste concurrenten. Juist nu de ontwikkelingen goed zijn, moeten we deze niet laten wegspoelen.” Deze week werd bekend dat de economie in het tweede kwartaal met 2,4 procent is gegroeid.

Balkenende wilde niet reageren op het nieuws dat oppositiepartij PvdA haar AOW-plan – dat veel kritiek kreeg – gaat aanpassen. „Als minister-president wil ik hier buiten blijven. Ik mis bovendien nog de concretisering.”

Fractieleider Bos van de PvdA stelde eerder dit jaar voor de AOW te fiscaliseren door gepensioneerden met een aanvullend pensioen (vanaf 10.000 euro per jaar) belasting te laten betalen over de AOW. Nu zijn alle gepensioneerden vrijgesteld van de betaling van AOW-premies.