Arrestaties in Italië en Pakistan na terreuralarm

Pakistan heeft gisteren zeventien terreurverdachten gearresteerd, onder wie ook personen met de Britse nationaliteit. De politie in Italië arresteerde gisteren en eergisteren in totaal veertig personen bij ,,een buitengewone operatie die volgt op de Britse anti-terreuroperatie” van afgelopen donderdag.

Dat hebben het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken en de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, Khursheed Kasuri, gisteren afzonderlijk van elkaar bekendgemaakt.

Kasuri zei in een tv-interview dat zeven verdachten zijn opgepakt, „die al een tijdje gevolgd werden”. Later meldde een anonieme inlichtingenfunctionaris dat ook in het zuidwestelijke district Bhawalpur tien arrestaties zijn verricht.

Het ministerie verklaarde dat de arrestaties onderstrepen „dat Pakistan een zeer belangrijke rol speelt in het oprollen van dit internationale terroristennetwerk”. Het zei te beschikken over „aanwijzingen voor een verband met Al-Qaeda in Afghanistan”, maar lichtte dit niet verder toe.

Wel maakte Pakistan voor het eerst de naam van een arrestant bekend. Ene Rashid Rauf, in bezit van de Britse nationaliteit, zou de ‘sleutelpersoon’ zijn. De Britse autoriteiten in Islamabad konden Raufs nationaliteit gisteren niet bevestigen.

In Italië werden in verscheidene steden huiszoekingen verricht. De politie deed onderzoek in vijftien migrantenwoningen, voornamelijk van Pakistanen. De autoriteiten handelden na tips van de Belgische justitie. Deze doet onderzoek naar „een groep Pakistanen die verdacht worden van de financiering van de terroristische organisatie Lashkar-e-Taïba”, aldus het ministerie in Rome.

Bij de huiszoekingen werden onder meer documenten in beslag genomen. Drie personen kregen een uitzetbevel, omdat hun verblijfspapieren niet in orde waren.

Ook viel de politie in onder meer Rome, Milaan, Venetië, Florence en Napels plaatsen binnen waar vaak moslims bijeenkomen; onder meer belwinkels, internetcafés en geldwisselkantoren. In totaal werd aan ruim 4.100 mensen gevraagd zich te legitimeren. Er werden 28 arrestaties verricht wegens verlopen visa. Twaalf personen werden gearresteerd wegens eigendomsfraude. 114 mensen kregen een uitzetbevel opgelegd.

Eveneens gisteren kon Scotland Yard melden dat het één arrestanten heeft vrijgelaten. Van de in totaal 24 arrestanten zitten er nu nog achttien vast.

Het internationale vliegverkeer ondervindt nog steeds last van het terreuralarm van donderdag. In verschillende Aziatische landen bijvoorbeeld zijn de veiligheidsmaatregelen opgevoerd. Ook hier mogen vliegreizigers geen vloeistoffen meenemen en moet handbagage in een plastic tasje. (AP)