Akkoord in VN over resolutie M-Oosten

Jeruzalem/New York, 12 aug. - De VN-Veiligheidsraad heeft afgelopen nacht unaniem ingestemd met een resolutie waarin wordt opgeroepen tot een onmiddellijke stopzetting van vijandelijkheden tussen Israël en Hezbollah.

Tegelijkertijd is Israël gisteravond begonnen met een eerder aangekondigd grootschalig militair offensief in Libanon.

De aanvaarding van resolutie in New York, die door de Verenigde Staten en Frankrijk was opgesteld, is de eerste concrete diplomatieke stap die de internationale gemeenschap zet sinds het begin van de oorlogshandelingen op 12 juli.

Maar het ziet er allerminst naar uit dat de gevechten snel zullen ophouden. Enkele uren voor de stemming in de Veiligheidsraad gaf de Israëlische premier Olmert gisteravond het leger opdracht tot het grootschalige grondoffensief, waartoe eerder deze week al een principebesluit was genomen. Wel zei Olmert dat hij de nu aangenomen resolutie met een positieve aanbeveling morgen zal voorleggen aan zijn kabinet. Maar eerste prioriteit van Israël blijft het vernietigen van Hezbollah.

In de resolutie wordt gevraagd om „de onmiddellijke stopzetting van alle aanvallen door Hezbollah en van onmiddellijke stopzetting door Israël van al zijn offensieve militaire operaties”. Ook wordt Israël opgeroepen zijn troepen uit Zuid-Libanon terug te trekken als het vechten stopt, tegelijkertijd met de ontplooiing van Libanese en VN-troepen.

Een woordvoerder van Olmert bevestigde dat het offensief al was begonnen. Op verschillende plaatsen in zuidoostelijk Libanon werd gisteren hevig gevochten. Het doel van het grondoffensief is met vijf divisies zuidelijk Libanon tot en met de Litani-rivier in te nemen en de Hezbollah-stellingen te vernietigen. De eerste versterkingen – manschappen, tanks, gepantserde voertuigen en ander materieel – trokken gisteravond in colonnes Libanon binnen.

Israël wil zich pas terugtrekken als de multinationale macht is aangekomen en bewijst robuust te kunnen optreden tegen Hezbollah. Israël heeft ook bezwaren tegen het mandaat voor het versterkte en uitgebreide UNIFIL en vindt dat de vrijlating van de twee ontvoerde soldaten naar de achtergrond is gedrongen. Met zijn militaire optreden wil Israël Hezbollah zoveel mogelijk uitschakelen voor het van kracht worden van een staakt-het-vuren.

tekst resolutie:pagina 4

hoofdartikel:pagina 7