www.nrc.nl

Stalins datsja’s. Correspondent Coen van Zwol is op reis in Georgië. „We bezochten deze week enkele datsja’s van Stalin (foto) in Abchazië, de Georgische Rivièra. Dit was zijn favoriete vakantieoord, hier recupereerde hij van het moorden in naam van het proletariaat. Van de laatste acht jaar van zijn leven bracht hij bijna de helft in Abchazië door, schat een biograaf. De buitenhuizen zijn sober en somber, van vloer tot plafond met notenhout betimmerd. „De de eerste en favoriete datsja van Stalin in Abchazië werd in 1932 door zijn vriend Nestor Lakoba gebouwd. Of vriend: Stalin maakte weinig bezwaar toen zijn latere spionnenchef Beria Lakoba tijdens een diner vergiftigde. De datsja staat op een klif bij het dorp ‘Koel Stroompje’. ” www.nrc.nl/moskou Stalin's exhibition in Moscow. 'Morning of our Native Land', the artist Mr. F.Shurpin (1904-1972) 5.03.2003 Photocopy by Oleg Klimov. Klimov, Oleg

Stalins datsja’s. Correspondent Coen van Zwol is op reis in Georgië. „We bezochten deze week enkele datsja’s van Stalin (foto) in Abchazië, de Georgische Rivièra. Dit was zijn favoriete vakantieoord, hier recupereerde hij van het moorden in naam van het proletariaat. Van de laatste acht jaar van zijn leven bracht hij bijna de helft in Abchazië door, schat een biograaf. De buitenhuizen zijn sober en somber, van vloer tot plafond met notenhout betimmerd.

„De de eerste en favoriete datsja van Stalin in Abchazië werd in 1932 door zijn vriend Nestor Lakoba gebouwd. Of vriend: Stalin maakte weinig bezwaar toen zijn latere spionnenchef Beria Lakoba tijdens een diner vergiftigde. De datsja staat op een klif bij het dorp ‘Koel Stroompje’. ”

www.nrc.nl/moskou

Monopoly. De afgelopen weken trok nrc.next langs de straten van het monopolybord. Gisteren kwam daar in de Amsterdamse Kalverstraat (foto ) een einde aan. Voor de lezerswas de vraag: welke steden en straten krijgen een plek op het bord, als er een hedendaagse versie gemaakt zou worden?

„De afgegleden Arnhemse Steenstraat wordt de Eindhovense Mathildelaan (11% van de stemmen), de straat waaraan het PSV-stadion zich bevindt. De Haarlemse Zijlweg, die volgens ons bij vergissing op het bord stond, wordt het Stratumseind in Eindhoven (13%). Vreeburg in Utrecht was verpest door Hoog Catharijne en wordt het Leidse Rapenburg (18%). Lange Poten in Den Haag was haast te kort om te bespreken en wordt vervangen door het Vrijthof in Maastricht (18%). ” Doorpraten kan op het weblog:

www.nrc.nl/monopoly