Winstspurt banken en verzekeraars

Nederlandse bank- en verzekeringsinstellingen hebben hun resultaten het eerste halfjaar scherp zien groeien. ING, Fortis en Aegon meldden gisteren alle drie winststijgingen met tientallen procenten. De concerns profiteren wereldwijd van een gunstig economisch klimaat en een oplopende rente.

Bij ING, de grootste van de drie, steeg de winst in de eerste zes maanden van dit jaar met eenderde naar 4 miljard euro. De resultaten waren vrijwel gelijk verdeeld over de bank- en verzekeringsdivisie. Bestuursvoorzitter Michel Tilmant zei gisteren „tevreden” te zijn. Hij benadrukte dat de ontwikkeling van de kosten bij ING „sterk onder controle” zijn, terwijl de inkomsten scherp stijgen.

Volgens Tilmant werpt het nieuwe beleid van ING om kritischer naar het rendement op investeringen te kijken vruchten af. Dit beleid werd twee jaar geleden bij zijn aantreden als topman ingevoerd.

ING verkoopt de Deutsche Hypothekenbank met een verlies van 80 miljoen euro aan een consortium van Duitse banken en privé-investeerders. Tilmant zei toch blij te zijn met de verkoop omdat de Duitse hypotheekbank een rendement van 5 procent opleverde. „Dat is veel te laag. Er komt nu 600 miljoen euro vrij die we kunnen gebruiken voor investeringen die aantrekkelijker zijn.”

Het Belgisch-Nederlandse Fortis haalde het afgelopen halfjaar driekwart van zijn winst met bankieren en een kwart met verzekeren. De winst voor het hele concern groeide – gecorrigeerd voor eenmalige posten – met 29 procent naar 2,7 miljard euro. De verzekeringsdivisie presteerde slechter dan die van ING, voornamelijk doordat Fortis in de Benelux geconcentreerd is terwijl ING ook veel activiteiten heeft in snelgroeiende markten buiten de Benelux. Topman Jean-Paul Votron kondigde aan dat de plannen moeten worden bijgesteld wegens het „uitstekende resultaat in de afgelopen anderhalf jaar”. Fortis zal daarom volgend jaar maart nieuwe financiële doelstellingen vaststellen.

Verzekeraar Aegon boekte de grootste winstgroei. Het operationele resultaat kwam tweederde hoger uit op 1,5 miljard euro. Met name in de Verenigde Staten ging het de verzekeraar voor de wind.

De resultaten van de financiële instellingen werden op de beurs gemengd ontvangen. De berichten van Fortis werden gewaardeerd met een stijging van de koers met 2,57 % naar 29, 08. Aegon steeg licht met 0,6 procent naar 13,45, ING daalde met 0,34% naar 32,31.