Welig tierende wiet in ‘de Jut’

Acht panden hadden ze ingericht voor hennepteelt. Door de telefoon hadden ze het over ‘de Scheef’ of ‘de Jut’. Gisteren stonden drie van de vier verdachten voor de rechter.

„Ja, het is een beetje uit de hand gelopen.” Zo beschreef Leo M. gisteren de hennepteelt die hij en drie andere mannen in acht panden in de regio Den Haag hadden opgezet. Drie van de vier stonden gisteren voor de rechtbank in Den Haag op verdenking van hennepteelt, deelname aan een criminele organisatie en diefstal van elektriciteit. De zaak van een vierde verdachte dient pas op 24 augustus.

De officier van de justitie herkent in het groepje mannen een criminele organisatie. Er zou bijvoorbeeld een duidelijke rolverdeling zijn geweest bij de organisatie van de teelt. „Meneer M. had de leiding, van den B. was de elektricien en J. was het manusje van alles. M. belde hem uit zijn bed als de plantjes moesten worden geknipt of bewaterd. C. nam stekjes af en verhuurde de panden.”

Verder zouden de vier er alles aan gedaan hebben om de hennepkwekerijen af te schermen. Volgens het openbaar ministerie (OM) werkte de groep met versluierd taalgebruik als zij over de telefoon spraken over de panden. „Als ze over de ‘Scheef’ praatten wisten ze dat het over de d’Aumeriestraat in Scheveningen ging en de ‘Jut’ was de Jutfaasstraat in den Haag”, aldus de officier.

De advocaat van M., mr. H. Sytema bestreed in zijn pleidooi de interpretaties van het OM. „De officier maakt er een schilderachtig tafereel van. Maar omdat je het over veel panden hebt, is er al snel meer werk. Acht panden hou je niet in je eentje, er moet ook wel eens een stekje geknipt worden, dan bel je iemand.” Het argument dat de groep een geheime code zou hebben gehad, is volgens de advocaat vergezocht: „Gemak dient de mens. Als je het hebt over de d’Aumeliestraat in Scheveningen ga je niet steeds weer de naam van de straat noemen, dan spreek je bijvoorbeeld van ‘de Scheef’.”

Behalve de hennepteelt wordt de vier mannen ook diefstal van elektriciteit ten laste gelegd. Volgens energiebedrijf Eneco is in de panden met de energiemeters gerommeld en dus illegaal stroom afgetapt. Eneco legde daarom gisteren een vordering op tafel van meer dan 10.000 euro. De groep ontkent de diefstal. Volgens de advocaat van Van den Berg, mr. A. Westendorp verdienen de mannen eigenlijk een compliment omdat ze „de deskundigheid” van zijn cliënt hadden gebruikt om de stroom aan te leggen, waardoor er geen brandgevaar ontstond.

Volgens de advocaat staat bovendien niet vast dat daadwerkelijk illegaal stroom is afgetapt. Hij en Van den Berg suggereerden dat energiebedrijven in geval van hennepkwekerijen standaard een vordering doen. „Eneco is belanghebbende en is hier dus rechter in eigen zaak. De politie heeft geen onafhankelijk onderzoek gedaan.”

Verdachte Leo M. maakte aan het eind van de middag gebruik van de mogelijkheid om toe te lichten waarom hij in de hennepteelt was gestapt. „Ik had schulden en had niet genoeg inkomen om die af te lossen.” De officier zag dit anders: „Er is met maar één doel gehandeld, namelijk om zo veel mogelijk geld te verdienen.” Daarom eiste hij onvoorwaardelijke gevangenisstraffen. Dertig maanden voor M., achttien maanden voor J. Van den B. hoorde voor zijn „kleinere rol” een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden en 276 uur taakstraf tegen zich eisen.

Uitspraak in de zaken van M. en Van den B. op 31 augustus, in de zaak van J. op 14 september.