WAT DOEN DE KINDEREN

Berend van Hackfort

Op avontuur gaan

Nog 2 dagen kunnen kinderen naar Kdz! Adventure Summer gaan met het hoofdthema vakantie. Erg in trek zijn de duiktank en de zwembaden waarvoor eerst het Z@pptificaat behaald moet worden. Deze kunnen kinderen bemachtigen door aan verschillende sporten mee te doen en daarvoor een stempel te verdienen op hun strippenkaart. In het Showkdz! Theater zijn er optredens van MY5, Kikx, Bo & Monica en Topstars.

Open tot en met zo 13 aug van 10 tot 17u. Entree € 12,- . Kaarten zijn verkrijgbaar via de kassa bij Ahoy, telefoon 0900 2352469 (45 ecpm), via www.kdzweb.nl of bij de RET Verkoop- en Informatiepunten.

Berend volgen

Op de fiets en gewapend met een Berend-rugzak gaan kinderen op 16 augustus tussen 10 en 18u terug in de Middeleeuwen. De kinderen volgen de sporen van de Berend van Hackfort. De fietsroute is gebaseerd op de kinderboeken van Martine Letterie: Een valk voor Berend, Berend en de aanslag op de hertog, Berend en de toverkruiden, Berend en het verdwenen stadszegel. Er wordt een roofvogelshow gegeven door een heuse valkenier. Hij toont verschillende roofvogels in hun vlucht. De ridders verzorgen een schijngevecht. Ook treed er een middeleeuwse muziekgroep op. En de Bordercollies drijven dit keer geen schapen op, maar groepen ganzen. Kinderen kunnen ponyrijden en ringsteken en Middeleeuwse spelletjes doen, het eigen familiewapen schilderen, kleien en vilt maken. Ook krijgen de kinderen zwaardvechtles. Het startsein wordt gegeven bij de VVV stand op de wei.

VVV Vorden, Hosterkamp 10, Vorden. Info 0575-553222 of www.berendvanhackfort.nl of www.martineletterie.nl. Prijs van deelname € 9,75 dit is inclusief de rugzak. Aan de route kan alleen worden meegedaan op inschrijving: het aantal deelnemers is beperkt.

Kleuren mengen

Op 17 augustus is er in gemeentemuseum een Zomerworkshop, waar kinderen leren dat ze niet alleen met verf maar ook met je ogen kleuren kunt mengen. De Belgische kunstenaar Théo van Rysselberghe (1862-1926) paste dat in zijn schilderijen toe. Hij had gezien hoe zijn collega-schilders in Frankrijk toverden met kleur en wilde dat zelf ook toepassen. Hij begon zijn schildersdoeken te vullen met smalle streken verf in verschillende kleuren naast elkaar. Later ging hij over op piepkleine stipjes. En dan maakte het niet uit of hij nou mensen schilderde, of juist landschappen – alles schilderde hij in stippeltjes en stipjes. En het werkte! Als je wat verder weg gaat staan, kun je de streepjes en stipjes niet meer van elkaar onderscheiden. De kleuren vloeien in elkaar over. Eigenlijk mengen je ogen ze. Deze manier van schilderen heeft zelfs een naam, het heet ‘pointillisme’, wat puntjesschilderkunst betekent. Kinderen van 8 t/m 13 jaar kunnen op 17 augustus zelf aan de slag met de workshop Van stippels en stipjes. Kinderen gaan werken met acrylverf op kartons die met linnen zijn bespannen.

Donderdag 17 aug 14-16u. Kosten: € 8 per kind. Res: verplicht, bij de afdeling Educatie, tel. 070-338 11 85 / 20, tijdens kantooruren. Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Info 070-3381111 of www.gemeentemuseum.nl.

Code kraken

Verkleed als Bedoeïn trekken kinderen door het museumpark van het Bijbels Openluchtmuseum. Met behulp van een gevulde tas gaan kinderen spullen verhandelen om zo een geheime code te achterhalen. Karavaanavonturen is een tocht met activiteiten voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Kinderen leren hand van een routekaart met vragen en opdrachten het museum kennen en ook onder meer zelf voedsel maken en hun naam in het Arabisch schrijven. Ze kunnen hun handen met henna laten versieren en op een kameel klimmen. Ook voelen ze hoe het is om een echte handelaar te zijn. Tijdens deze tocht leren de kinderen van alles over het Midden-Oosten.

De karavaantocht 13, 20 en 27 aug. Bijbels Openluchtmuseum, Profetenlaan 2, Heilig Landstichting (bij Nijmegen). Inl 024-382 3110 of www.bijbelsopenluchtmuseum.nl. Toegang volw € 9,50, kind tot 13 jr € 5.

Activiteiten voor de kinderen kunnen worden gestuurd naar postbus 8987, 3009 TH Rotterdam of mailen naar agenda@nrc.nl.