Voorkeur Theater & Muziek

Museum Bèlvedère Foto G.v.d. Vlugt Vlugt, G. v.d.

Hortus Kamermuziek

In de Hortus Botanicus Leiden en de Oude Hortus Utrecht wordt t/m 16 augustus het Hortus Kamermuziekfestival gehouden. Tijdens de concertserie zal in de Horti vooral de muziek van het interbellum de aandacht krijgen. De concertavonden zullen worden verzorgd door diverse ensembles, zoals het Doelenkwartet en het Hortusensemble.

Leiden: Concerten om 19u30 in de Oranjerie op 11 en 16 augustus. Utrecht: Concerten om 19u30 in de gerestaureerde kassen op 12 en 15 augustus. Festivaltelefoonlijn: 06-16111317. Inl: www.hortuskamermuziekfestival.nl

The Dutch Opera Singers

In de Amsterdamse Vondelkerk worden iedere maandagavond t/m 28 augustus fragmenten uit wereldberoemde opera’s ten gehore gebracht door The Dutch Opera Singers. Het gezelschap bestaat uit de sopraan Lieve Geuens, de mezzosopraan Mylou Mazali, de tenor Edwin van Gelder en de bariton Rob van Surksum, die op de piano zullen worden begeleid door Yolanda van Tongeren of Hein Hoogendoorn. Het repertoire staat geheel in het teken van de opera: van Mozart tot Mascagni en wordt semi-scenisch gepresenteerd.

Iedere maandag-avond om 20u30. Toegang € 18,50 . Res 0900-0191. Kaartverkoop vanaf 20u in de Vondelkerk , Amsterdam. Inl: www.thedutchoperasingers.nl

Modefotografie

In de tentoonstelling Zeitgeist becomes form in Rietveldpaviljoen De Zonnehof is het werk van 39 modefotografen van Duitse afkomst te zien. Op 13 aug (15u) wordt er een rondleiding over deze tentoonstelling gegeven.

De Zonnehof, centrum voor moderne kunst, Zonnehof 8, Amersfoort. Kosten: € 5,- (excl. entrée paviljoen). Res: info@dezonnehof.nl & 033- 4633034. Inl www.dezonnehof.nl

Lezing Japanse bezetting

De Tweede Wereldoorlog speelde niet alleen in Europa maar ook in het verre Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. De Vughtenaar Henk Scheepens (1928) werd als jongen gevangen gezet in het interneringskamp Ambarawa op Java. Op 13 aug (12u30) vertelt hij in Nationaal Monument Kamp Vught over zijn ervaringen naar aanleiding van de Indië-herdenking.

Nationaal Monument Kamp Vught, Lunettenlaan 600, Vught. Inl/res: 073-6566764 & www.nmkampvught.nl

Veluwe in beeld en geluid

Op donderdagavonden 17 augustus en 24 augustus vertoont fotograaf Maas van den Ruitenbeek zijn mooiste dia’s in het Natuuractiviteitencentrum Zandenbos van Staatsbos-beheer. De voorstellingen beginnen om 20u en duren, met pauze, zo’n 2 uur.

Entree € 3,50. Vooraf aanmelden bij het Natuuractiviteitencentrum, telefoon 0341 - 252 996. Natuuractiviteitencentrum Zandenbos is te vinden aan de Plesmanlaan 2 in Nunspeet, tegenover de uitkijktoren van het Veluwetransferium.

Arrangement Bèlvedère

Museum Bèlvedère en Museum willem van Haren in Friesland, hebben een arrangement samengesteld, bestaande uit een bezoek aan Museum Willem van Haren, inclusief ontvangst met koffie en Friese oranjekoek. In Museum Willem van Haren staat de cultuurhistorie van Heerenveen en omgeving centraal. Vervolgens gaat de tocht per fiets of auto naar Museum Belvédère (routekaartje wordt verstrekt). In dit museum zijn de werken van bekende Friese en Nederlandse kunstenaars te bewonderen. De lunch wordt geserveerd in het museumcafé, dat uitzicht biedt op het Landgoed Oranjewoud. Het arrangement kan zowel door groepen (maximaal 20 personen) als individuele bezoekers worden geboekt. De kosten bedragen € 21,75 per persoon (op basis van eigen vervoer). Het arrangement kan worden uitgebreid met rondleidingen in beide musea, een wandeling door Museumpark Landgoed Oranjewoud, verzorgd door een gids van Staatsbosbeheer en de huur van een fiets (op NS-station Heerenveen, vanwaar het circa 10 minuten fietsen is naar Museum Willem van Haren).

Inl www.willemvanharen.nl www.museumbelvedere.nl

Summer Academy

Gekozen uit ruim 20 Europese landen en diverse landen buiten Europa nemen 11 enthousiaste jonge musici in de leeftijd van 17 tot 27 jaar deel aan de summer academy in Bergen (N.H.). Nog tot en met 19 augustus worden op diverse locaties in Alkmaar en Bergen concerten en masterclasses gegeven. Op zondag 13 augustus om 11u in Museum Krananburgh treden op Karolina Sajniak, viool (Polen), Inga Dzektser, piano met Werken van Mozart, Schumann en Bacewicz & Yanica Hristova, piano (Bulgarije) met werken van Ravel, Prokofjev en Rachmaninov. Om 20u30 is in de Ruïnekerk Zsolt Bognar, piano te horen uit de VS met werken van Schumann en Skrjiabin. De hele verdere week zijn er optredens.

Inl www.hollandmusicsessions.com

Friso Wiegersma - schilder

De tentoonstelling gewijd aan het werk van Friso Wiegersma in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen is verlengd tot 20 augustus. Wiegersma is vooral bekend als tekstdichter voor artiesten, onder wie zijn in 1974 overleden levenspartner Wim Sonneveld. De herschepping van La Montagne van Jean Ferrat tot Het Dorpis een van de bekendste.

Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen. Inl www.jvdtogt.nl/pers.htm of telefoon 020- 641 57 54.

Volkstuinen in Groeneveld

In kasteel Groeneveld wordt tot en met 8 januari de tentoonstelling Lekker groen! volktuinen, traditie & vernieuwing gehouden, over de veranderende functie van de volkstuinen in Nederland. De makers ervan willen aandacht vragen voor het feit dat steeds meer tuinen verdwijnen.

Lekker groen! volktuinen, traditie & vernieuwing. T/m 8/1/2007 in Kasteel Groeneveld, Groeneveld 2, Baarn. Inl 035-5420446 & www.kasteelgroeneveld.nl