Voetbal is hype én breekijzer

Komend televisieseizoen is er nog meer voetbal te zien. Want voetbal domineert de kijkcijferranglijsten. „Ach, er passen een hoop samenvattingen in een uur.”

Wilfred Genee (midden) en zijn gasten gaan dit seizoen minder nabespreken. Foto Wim Kluvers Nederland, Hilversum 20060226 Talpa, De Wedstrijden, Wilfred Genee, Ruud Gullit, Louie v Gaal Kluvers, Wim

Willem van Hanegem had zich voorgenomen het nieuwe voetbalseizoen vrolijk te beginnen. Maar het lukte hem niet. „We zitten hier nu vreselijk te mopperen”, zei hij gisteravond na de voetbalwedstrijd van FC Twente tegen FC Levadia uit Tallin. „Maar de kijkers moeten niet denken dat we dat mopperen zo leuk vinden. Wij hadden ons verheugd op deze wedstrijd. Ik ben een liefhebber. Maar dit was drie keer niks.”

Van Hanegem, commentator bij tv-zender RTL, moest erkennen dat de wedstrijd uit de voorronde van het UEFA-cuptoernooi beter als samenvatting uitgezonden had kunnen worden. „Wisten die spelers wel dat dit geen oefenwedstrijd was?”, vroeg hij aan presentatrice Barbara Barend.

Toch was Twente live op televisie. Zoals een dag eerder ook de wedstrijd uit de voorronde voor de Champions League tussen Ajax en Kopenhagen. „Recordavond voor RTL 7”, kon de omroep daarna melden. Er keken 1,6 miljoen mensen. Dankzij Ajax en spits Klaas-Jan Huntelaar scoorde de ‘mannenzender’ RTL 7 een zenderaandeel van 21,6 procent in de ‘doelgroep’ van mannen tussen de 20 en 49 jaar, een prettige score om mee langs te gaan bij adverteerders. Het oude record van RTL stond op 12,2 procent.

Wat waren de tien best bekeken televisieprogramma’s van 2005, gemeten naar aantallen kijkers? Acht keer voetbal. Zelfs het erbarmelijke Twente-Levadia scoorde gisteren nog 9,3 procent bij alle kijkers, het dubbele van het gewone marktaandeel van RTL 7.

Het voetbalseizoen is nog niet eens begonnen en er zijn al drie avonden achter elkaar live wedstrijden te zien. Gisteren en eergisteren Ajax en Twente. Vanavond: Bayern München tegen Borussia Dortmund op Talpa. Zondag: Ajax tegen PSV bij SBS 6. En dan is het internet nog niet eens genoemd: via internettelevisie zendt Versatel voor zijn abonnees alle eredivisiewedstrijden live uit. En Talpa gaat alle wedstrijden van de eerste divisie live uitzenden: als je alleen je eigen club wilt zien kost dat 4,95 euro per maand. Per wedstrijd betalen kan ook; dat kost 2,95 euro.

„Ja, er is dit seizoen weer meer voetbal op tv”, zegt adjunct-directeur Jan de Jong van de NOS. „Voetbal is een hype; de voetbalkijktijd per kijker stijgt nog steeds. In de strijd om marktaandeel, spelen de omroepen daar op in.” Bijna overal in de wereld verdwijnen live wedstrijden juist van het open net, zo vertelt De Jong, naar betaalzenders of naar een pluspakket van de kabelaars. „Alleen in Nederland komen er wedstrijden bij: dit seizoen de bekercompetitie en Jong Oranje.”

De NOS beschikt over de rechten van de Champions League en de UEFA Cup, en zal dus dertien weken op dinsdag, woensdag én donderdag live wedstrijden uitzenden op Nederland 3. Op vrijdag is er dan meestal op RTL 7 een gewone Nederlandse competitiewedstrijd te zien.

Ook voor Talpa is komend seizoen voetbal weer het breekijzer op weg naar een hoger marktaandeel. De basis blijven de samenvattingen van de eredivisieduels op zondagavond, in het programma De Wedstrijden. Maar zelfs daar zal meer voetbal te zien zijn: op verzoek van de kijkers zullen Ruud Gullit en consorten voortaan nog maar één wedstrijd nabespreken, vertelt een woordvoerder. En Talpa gaat „proberen” de reclameblokken te verkorten. Verder zendt Talpa de samenvattingen uit van onder meer de Spaanse, Duitse en Italiaanse competitie. Is dat niet een beetje veel voetbal voor één zender? „Ach”, zei John de Mol na de presentatie van de Talpa-plannen, „er passen een hoop samenvattingen in een uur.”

Om kijkers beter te bedienen, beloofde Talpa dit jaar ‘herkenbaarder’ te programmeren, waarbij iedere avond een thema krijgt. Zo is de donderdag voor vrouwen, met bijvoorbeeld Gooische Vrouwen. Maar die herkenbaarheid zal, zodra de KNVB-bekercompetitie begint, plaats maken voor voetbal.

Vraag aan Talpa: gaan jullie dan op woensdag een live wedstrijd uitzenden?

Antwoord: ja, op dinsdag, woensdag én donderdag. De wedstrijden van PSV, Feyenoord en Ajax.

Kijk vanavond bijdewedstrijden.tv (nog gratis) naar de eerste divisie.

    • Remmelt Otten