Verdachte genocide opgepakt in A’dam

De nationale recherche heeft maandag in Amsterdam de 38-jarige Rwandees Joseph M. gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij massamoorden tijdens de Rwandese genocide in 1994. Dat heeft het openbaar ministerie gisteren bekendgemaakt.

De recherche stelde een onderzoek in na een tip van de Immigratie- en Naturalisatiedienst afgelopen mei. Volgens getuigen heeft M. een rol gespeeld in aanvallen op Tutsi’s in Bissero en Mugonero, in de regio Kibuye.

Volgens M.’s raadsman, de Rotterdamse internationaal-strafrechtspecialist A. von Bóné, is M. met alle andere gasten gearresteerd bij de voorbereiding van een bruiloft. De anderen waren snel weer vrij. Het OM heeft niet gezegd hoe lang en met welke status M. in Nederland verblijft.

Het Rwanda-tribunaal in Tanzania, dat is ingesteld voor de berechting van de grootste aanstichters in de genocide die 800.000 levens kostte, heeft geen aanklacht tegen M. lopen. M.’s broer Obed R. is door het tribunaal veroordeeld tot 25 jaar cel wegens genocide.

Volgens een woordvoerster van het OM kan M. in Nederland niet worden berecht voor genocide omdat hij geen Nederlander is en wordt hij daarom aangeklaagd voor oorlogsmisdaden.