Toppers vallen af op weg naar EK

Bondscoach Marco van Basten van het Nederlands voetbalelftal wil in principe niet verder met Mark van Bommel en Ruud van Nistelrooy. Hij heeft de twee topvoetballers niet opgeroepen voor de vriendschappelijke wedstrijd tegen Ierland, volgende week woensdag in Dublin. Van Basten geeft andere spelers de komende tijd het vertrouwen.

Op het voorbije wereldkampioenschap voetbal in Duitsland behoorde zowel Van Bommel als Van Nistelrooy tot de vaste krachten van Oranje. Tijdens de kwalificatie voor het WK werd Van Bommel een tijd lang door de bondscoach gepasseerd. Van Basten was niet tevreden over de manier waarop de middenvelder van Barcelona in het veld ‘omschakelde’ bij balverlies. Vlak voor het WK werd Van Bommel weer in genade aangenomen.

Van Nistelrooy, die onlangs Manchester United verruilde voor Real Madrid, kreeg tijdens het WK kritiek te verduren van de technische staf van Oranje. Voor het duel in de achtste finales tegen Portugal werd de centrumspits gepasseerd ten faveure van Dirk Kuijt. De zeer teleurgestelde Van Nistelrooy zei na de uitschakeling dat hij beschikbaar zou blijven voor het Nederlands elftal. Van Basten kiest echter voor andere spelers in de voorhoede van Oranje zoals Klaas-Jan Huntelaar van Ajax.

Verder selecteerde Van Basten Stijn Schaars van AZ voor het eerst voor het Nederlands elftal. Huntelaar en Schaars maakten deze zomer deel uit van Jong Oranje dat in Portugal Europees kampioen werd.

De rest van de selectie ziet er als volgt uit: Van der Sar, Timmer; Ooijer, Mathijsen, Heitinga, Emanuelson, De Cler en Jaliens; Landzaat, Sneijder, Van der Vaart, De Jong en Schaars; Huntelaar, Robben, Van Persie, Kuijt en Vennegoor of Hesselink.