Toekomst handbagage nog onduidelijk

Vloeibare spullen zijn verboden in de cabine op vluchten naar de VS. Vanuit Groot-Brittannië mag al helemaal geen handbagage meer mee. Luchthavens staan voor nieuwe aanpassingen.

Chaos en verwarring kenmerkten gisteren de sfeer op veel Amerikaanse luchthavens. Vloeistoffen waren verdacht, schoenen met dikke zolen werden gecontroleerd, handbagage mocht niet aan boord. Foto AP Valerie Perry, of Mission Viejo, Calif., removes lotion and lip gloss from her carry-on after the Transportation Security Administration released the restriction of liquid and gelled products of any kind in their carry-on baggage on Thursday, Aug. 10, 2006, in Long Beach, Calif. Airports statewide were tangled with long lines and cluttered with trash bins filled with thousands of discarded toiletries Thursday as frustrated travelers dealt with the fallout from a foiled terror plot involving planes from Britain to California and other destinations. (AP Photo/Long Beach Press-Telegram, Diandra Jay) Associated Press

Het Amerikaanse verbod op het meenemen van vloeibare middelen in de handbagage op vluchten naar de Verenigde Staten zal naar verwachting veel schade opleveren voor de belastingvrije winkels op de luchthavens. Parfum, tandpasta, zonnebrandcrème, flessen water, frisdrank of sterke drank zijn sinds gisteren allemaal verboden. Op de luchthaven Schiphol mogen ze sinds vanochtend ook niet meer worden verkocht aan passagiers die naar de Verenigde Staten reizen.

Jan Okhuijsen, vicevoorzitter van de vereniging van See Buy Fly-winkeliers op Schiphol, denkt dat de omzet van de parfumerieën en drankwinkels door de maatregel met 10 procent zal dalen. „Winkels die camera’s of tijdschriften verkopen, worden voorlopig niet getroffen”, verwacht hij.

Volgens cijfers van het Amerikaanse onderzoeksbureau Group Generation verkopen belastingvrije winkels op luchthavens wereldwijd jaarlijks voor 27 miljard dollar (21 miljard euro) aan goederen, waarvan de helft aan alcoholische dranken, cosmetica en parfum. Hoe ver de schade voor belastingsvrije winkels oploopt, zal afhangen van de duur van het verbod.

Hoe lang de maatregel zal duren is niet bekend, maar gevreesd wordt dat de handbagage mogelijk voorgoed uit de cabine gebannen zal worden.

In Groot-Brittannië, waar nu al helemaal geen handbagage in het vliegtuig meer mag worden meegenomen, klagen zakenmensen dat ze hun werk niet meer goed kunnen doen. Want ze mogen ook hun blackberries en laptop-computers niet meer meenemen in het vliegtuig. De orkestleider van het Russische Bolsjoj Theater, die met zijn orkest op tournee is in Groot-Brittannië, beklaagde zich er in een Engelse krant omstandig over dat kostbare instrumenten mogelijk schade oplopen omdat ze niet meer mee de cabine in mogen maar in het koude ruim van het vliegtuig moeten worden opgeborgen.

Restaurants op luchthavens zullen waarschijnlijk van het verbod profiteren, omdat meer mensen voorafgaand aan hun vlucht wat gaan eten en drinken. Jan Okhuijsen van See Buy Fly zegt dat mensen nog wel flesjes water of sap mogen kopen, op voorwaarde dat ze het opdrinken voordat ze in het vliegtuig stappen. Flesjes melk of sap voor baby’s mogen nog wel mee het vliegtuig in. Ook medicijnen mogen mee, als er een duidelijk etiket op zit met de naam van de gebruiker. De gebruiker moet zich ook kunnen identificeren.

Voor luchtvaartmaatschappijen wordt een daling van het aantal boekingen voorzien, omdat mensen uit vrees voor aanslagen het vliegtuig tijdelijk zullen mijden. Dat gebeurde ook na de aanslagen in de VS, vijf jaar geleden. Ook zullen luchtvaartmaatschappijen en luchthavens weer extra uitgaven moeten doen om de veiligheid verder op te schroeven.

Internationaal daalden de olieprijzen met zo’n 2 dollar per vat als gevolg van de verijdelde aanslag en het sluiten van de Londense luchthaven Heathrow.

Breaking views: pagina 11

    • Marcel aan de Brugh
    • Jannetje Koelewijn