Televisie Voorkeur

Terzake zomer portretteert de Cubaanse leider Fidel Castro (foto) die aanstaande zondag in het ziekenhuis 80 jaar wordt. Castro ‘bevrijdde’ zijn land van een verpletterend regime en voer zijn eigen koers, tegen de wil van Amerika. Met medewerking van zijn vrienden, vijanden, dochter en de dochter van zijn vroegere kompaan Che Guevara. Zie ook de actualiteitenrubriek Netwerk. België 2 (Canvas), 20.50-21.25u. Fidel Castro ca. 1999-2000 Cuba CORBIS / Turnley, David

actualiteiten

Netwerk. De Cubaanse president Fidel Castro werd eind juli behandeld in een ziekenhuis. Hoe zijn toestand nu is, is niet duidelijk. Castro’s broer Raúl van 75 heeft tijdelijk zijn functie overgenomen. Een gesprek met zakenman Willem van ’t Wout en zijn 43-jarige dochter Merel die Fidel Castro beter kennen. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer een gesprek filmregisseur Ken Loach over zijn film The Wind That Shakes The Barley dat de Ierse onafhankelijkheidsstrijd in de jaren twintig belicht. Verder in de serie De beuk erin een aantal bijdragen van kijkers. Ned.3, 22.20-22.45u.

documentaire

Seconds From Disaster: Explosion in The North Sea. Het booreiland Piper Alpha produceerde 120.000 vaten olie per dag, tot een communicatiestoring tijdens onderhoudswerk leidde tot een gaslek. Bij de explosies kwamen 167 mensen om het leven en werd het platform verwoest. National Geographic, 22.00-23.00u.

informatief

Jong. Presentator Manuel Venderbos praat vanavond met jongeren met Nienke en Alice over hun AOS, het Androgeen Ongevoeligheids Syndroom. Het zijn vrouwen die in aanleg man hadden moeten worden, maar ongevoelig bleken voor het mannelijk hormoon. Zij vertellen over hun moeilijke puberjaren en de toekomst. Ned.1, 19.30-20.00u

Totally wild. Natuurserie over de geheimen van paargedrag, jachtinstinct, interactie met andere soorten en sluwe trucjes in een serie gefilmde documentaires. National Geographic, 19.00-20.00u.

Seawatch. Presentatrice Kate Humble trekt langs de mooiste plekjes van de Britse kust om de flora en fauna van de zee te observeren. Zij realiseert zich dat de oceanen aan het veranderen zijn als ze tijdens het duiken dieren tegenkomt die normaal gesproken in warmer water te vinden zijn. BBC2, 20.00-21.00u.

Grazend Nederland. Herhaling uit november van het vorig jaar over de Nederlandse eetgewoontes. Vanavond onder anderen met balletdanseres Shirley Esseboom die licht van gewicht moet blijven, en met slager Ben Beusink, die bij het pekelen minder water in zijn hammen spuit. Ned.3, 20.30-21.00u.

Gardeners’ world specials: Healing plants. Reportage over de genezende krachten van bepaalde planten. BBC2, 21.00-22.00u.

Restoration village: Midlands/East Anglia. Serie waarin per regio wordt gekeken welke historische gebouwen in aanmerking komen voor restauratie. Vanavond een 150 jaar oude smederij, een historische middeleeuwse kerk en een dorpsschool in Norfolk vlakbij een uiterst geheime luchtmachtbasis. BBC2, 22.00-23.00u.

amusement

Billy Connolly’s world tour of England, Ireland and Wales. Serie waarin komiek Billy Connolly de Britse eilanden en Ierland doorkruist. Vanavond o.a. naar de klokkentoren van Big Ben in Londen, geheime ondergrondse kamers en een boottochtje naar het Globe-theater. BBC2, 23.00-23.30u.

Drama & kunst

De vloer op. Zesde deel van een negendelige serie waarin de acteurs Gijs Scholten van Aschat, Hadewych Minis, Carly Wijs, Pierre Bokma en Leopold Witte improviseren op opdrachten van Pieter Baan, Ger Beukenkamp en Floor Maas. Vanavond gaat het onder meer over het organiseren van een stille tocht en het ruimen van wedstrijdduiven die terugkeerden uit Turkije waar vogelgriep is geconstateerd. Ned.3, 22.45-23.10u.

Das Literarische Quartett. Literair discussieprogramma met literatuur-goeroe Marcel Reich-Ranicki met vanavond het oeuvre van Bertolt Brecht, ter ere van diens vijftigste sterfdag. ZDF, 23.15-0.15u.

Women talking dirty. Komisch Engels drama uit 1999 van Coky Giedroyc. Een extraverte studente sluit vriendschap met een verlegen illustrator. Hun vriendschap komt onder druk te staan door toedoen van de echtgenoot van de illustrator. Met Helena Bonham Carter, Gina McKee, Eileen Atkins e.a. BBC2, 0.35-2.10u.

sport

Atletiek: EK in Gotenburg. Rechtstreekse verslagen van onder meer de halve finales 100 m horden vrouwen; finales hoogspringen voor vrouwen; halve finale 200 m vrouwen; halve finale 800 m vrouwen; finale 3000 m horden mannen; finale kogelslingeren mannen en finale 100 m hordenloop vrouwen. Ned.18.00-21.05u.

Golf: KLM Open. Samenvatting van de tweede dag van de KLM Open in Zandvoort. Ned.2, 22.05-22.40u.