Station Zuid danst delicaat Shropshire’s ‘The Recital’

Voorstelling: The Recital. Gezelschap: Station Zuid. Choreografie: Stephen Shropshire. Gezien: 8/8 Den Bosch. Aldaar: 12 en 13/8. Daarna: 27-29/8 Heerlen; 6-9/9 Middelburg. Inl: 013-5821021

Terwijl de klank van de zangeres langzaam ijler wordt, trilt nog even een been na in de lucht. Danseres Sara Wiktorowics had eerder in haar improvisatie op Luciano Berio’s Sequenza III for Female voice al elke grillige wending in de stem van mezzosopraan Elisabeth Colson omgezet naar elegant beweging: stotterende armen, glijdende benen, en een zwenkend torso. De Israëlische ex-Galili Dance danseres geeft een elegant dansantwoord op uitdagende zang.

De sfeer in de muziek- en dansvoorstelling The Recital van de Amerikaanse choreograaf Stephen Shropshire, die te zien was in het kader van het Boulevard Festival, is opvallend licht. En intiem door de kleinschaligheid van drie dansers (naast Wiktorowicz, Jesus de Vega en Heleen van Gigch) en drie musici (naast Colson de harpiste Sabien Canton en altvioliste Yvonne van de Pol). Voor dit licht poëtische samenspel deed Shropshire een fraaie muziekkeuze: met harpvariaties van Händel, John Cage’s Six Melodies en tot slot een fijnzinnige bewerking voor harp en altviool van Arvo Pärts beschouwelijke Spiegel im Spiegel.

De bonte omgeving van de in overdadige neostijl gebouwde St Jacobskerk in Den Bosch zorgde voor een te plechtig religieus gevoel. Dit knap gevlochten dubbeltrio van dans en muziek droeg van zich zelf al genoeg stemmigs en vleugjes mysterie. De vleeskleurige engelengewaden voor de musici - van ontwerper Jan Taminiau - gaven daarbij een gedragen accent.

Desondanks is The Recital een delicate voorstelling. Het vormt de tweede productie van Station Zuid-Danshuis van het Zuiden. Volgens een in 2005 gesloten cultuurconvenant moet dat de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg voor de komende jaren qua dans gaan bedienen. Directeur Marc Vlemmix heeft al wel een kleine schare van medewerkers in dienst, maar nog geen vaste choreograaf en evenmin vaste dansers. Voorlopig is alles flexibel en selecteert hij op gevoel. Zijn keuze voor deze voormalige Galili Dance danser/maker is aan de verstandige, maar ook voorzichtige kant. De voorstelling reist door naar de andere provincies en is te zien op het Heerlense Cultura Nova en het Zeelandse Nazomerfestival. Zo is het idee van zuidelijke samenwerking alvast goed beklonken.

Rectificatie / Gerectificeerd

Het artikel Station Zuid danst delicaat Shropshire’s ‘The Recital’ (11 augustus, pagina 6) vermeldt dat danseres Sara Wiktorowicz de Israëlische nationaliteit heeft. Zij is Amerikaanse.

    • Isabella Lanz