Spanningen op Sulawesi door executies

In Jakarta eisen Indonesische christenen de vrijlating van de drie katholieken die ter dood zijn veroordeeld. De executies worden vannacht (vanavond onze tijd) voltrokken. Foto AFP Indonesian christians take part in a demonstration in Jakarta, 11 August 2006, to protest against the execution decision for three Christians. Hundreds of Indonesians rallied to protest the imminent execution of three christians found guilty of instigating attacks on Muslims in religiously-divided Sulawesi, a Christian leader said. The three men -- Fabianus Tibo, Dominggus da Silva and Marianus Riwu -- are due to be executed by a firing squad of 12 police on 11 August, a spokesman for the attorney-general's office said. AFP PHOTO/Zoe MATEO AFP

Op diverse plaatsen in Indonesië dreigen de gemoederen oververhit te raken door de voorgenomen executie van drie veroordeelde katholieken, komende avond.

Duizenden christenen zijn de laatste dagen de straat opgegaan op het eiland Sulawesi. De drie zijn veroordeeld wegens hun hoofdrol in sektarisch geweld aan het eind van de jaren negentig tussen moslims en christenen op Sulawesi. Hierbij vielen 2000 doden. Het drietal zou een christelijke militie hebben geleid die 200 moslims in de stad Poso heeft vermoord.

Maar hun aanstaande executie drijft de gespannen verhouding tussen moslims en christenen op het eiland nu opnieuw op de spits. Christelijke leiders hebben hun afschuw over het vonnis uitgesproken en suggereren dat de drie geen eerlijk proces hebben gehad. In Brussel kritiseerde de vice-voorzitter van de Europese Commissie, Franco Frattini, de executies als een mogelijk gevaar voor „het broze evenwicht tussen de etnische en religieuze groeperingen”.

De Indonesische bevolking bestaat voor meer dan negentig procent uit moslims, maar in enkele gebieden – zoals het midden van Sulawesi – wonen grote concentraties christenen. Spanningen tussen christenen en moslims hebben de laatste jaren telkens tot nervositeit en af en toe tot geweld geleid.

De drie terdoodveroordeelden, twee boeren en een monteur, werden zes jaar geleden gearresteerd. Het hele verloop van de processen tegen hen ging met ongeregeldheden gepaard, waarbij betogende moslims voor de rechtszaal hun doodvonnis eisten. Gratieverzoeken aan de president werden afgewezen. Hun doodvonnis bleef tot de dag van vandaag omstreden.

De drie hebben steeds hun leidende rol ontkend en tijdens het proces kwamen zij ook met namen van hoger geplaatste figuren, die achter de schermen aan de touwtjes zouden hebben getrokken in de botsingen. Volgens hun advocaten is het uitgesloten dat „een boer het meesterbrein achter het geweld in Poso” is geweest.

Op de achtergrond speelt ook het doodvonnis voor drie moslims dat binnenkort zou kunnen worden voltrokken. De drie zijn ter dood veroordeeld wegens hun hoofdrol in de bomaanslagen in Bali, in oktober 2002. Executie van de moslims met gelijktijdige verdere vertraging bij die van de katholieken zou de regering in een lastige positie kunnen brengen.

    • Ben Knapen