Spanje stuurt speciale troepen naar branden

Madrid. Spanje gaat 200 elitetroepen uit de genie inzetten tegen de bosbranden die het noordwesten van het land teisteren. Dat heeft premier Zapatero gisteren gezegd. De omvangrijke branden, die sinds vorige week vrijdag woeden, hebben volgens de regionale autoriteiten inmiddels meer dan 10.000 hectare bos vernietigd. Brandweer en politie hebben zo'n 7.000 mensen ingezet, het leger tot nog toe nog eens 1.200 militairen. Het vermoeden bestaat dat de meeste branden zijn aangestoken. Gisteren werden in Santiago de Compostela en in Vigo protestbetogingen gehouden tegen `bosterrorisme`. Daarbij werd een verband gelegd met de grondspeculatie in percelen die door de branden zijn verwoest. De grond zou na een bosbrand gemakkelijker bestemd kunnen worden voor profijtelijker akkerbouw of woningbouw.