Slapende dieren en salsadansen in Artis

Artis, deze zomer op zaterdag ook ’s avonds open, is opgeleukt met live muziek, theater, dans en schmink.

De meeste dieren kijken niet meer op van drukte.

Dierentuin Artis, afgelopen zaterdagavond. Foto Maurice Boyer Zoomeravond in Artis, jonge zebra Foto Maurice Boyer 060805 Boyer, Maurice

Flesjes rosé, live muziek, theater en dans… De Amsterdamse dierentuin Artis past de Parade-truc toe en ‘hipt’ het dierenpark op tot een trendy uitje en lijkt daarmee concurrent te worden van datzelfde theaterfestival in Amsterdam-Zuid. Het is dringen voor de hekken van de dierentuin op deze zwoele zaterdagavond 5 augustus. „En we vroegen ons nog af of het wel druk zou worden, omdat er Gay Pride is”, zegt Marjolein de Klerk, woordvoerder van Artis. „Maar we hebben er tegelijkertijd ook rekening mee gehouden, met een speciale rondleiding ‘seks en homoseksualiteit in het dierenrijk’. Deze gaat onder andere langs de flamingo-vijver die is geadopteerd door het COC, omdat daar laatst twee mannetjes samen een ei uitbroedden.”

Behalve gratis rondleidingen, zijn er in Artis tijdens de zomeravondopenstellingen ook sprookjesvertellers, kleinkunstenaars en live bandjes, die telkens op een andere plek in het park optreden. De bewoners van de apenrots springen heen en neer op de maat van de Hollandse krakers van de band Come again. De Klerk: „De dieren reageren heel verschillend op de muziek. Apen worden helemaal wild, andere dieren gaan geluid maken. De Oehoe’s bijvoorbeeld, die oehoe’en er gewoon doorheen!” De homo sapiens is beschaafder, die luistert aandachtig en knabbelt wat op een crackertje tapenade uit de Artis-picknickmand. Zoals Iris Tilet en Maarten Kennis uit Zaandam, die op een bankje zitten te eten. Ze lazen op de website van Artis over de zomeravonden. „Een goed idee, want ik ben hier echt al járen niet geweest”, zegt Iris, „en het is heel leuk om de dieren nu eens bij avond te zien. Sommige nachtdieren worden veel actiever, terwijl andere beesten juist liggen te pitten… nou ja, geef ze eens ongelijk, ik hou zelf ook van slapen.” De chimpansee lijkt het inderdaad niets te kunnen schelen dat er avondbezoek is, ze liggen allemaal al onder zeil in het apenhuis. Is de avondopenstelling toch meer voor mensen dan voor dieren? „De eerste ZOOmeravond vonden ze het nog wel interessant, die extra aandacht. Nu kijken de meeste dieren niet meer op van drukte”, aldus De Klerk, die wijst op het leeuwenverblijf, waar één van de roofdieren als een Jordanese buurvrouw uit het raam van het hok hangt terwijl ze lui naar de kleine druktemakers aan het hek kijkt. Deze zaterdagavond is mede voor kleine kinderen bedoeld. Ze kunnen zich bijvoorbeeld laten schminken tot hun favoriete dier. „Dat blijkt nogal uitdagend te zijn voor de schminkers”, lacht De Klerk, „want de wensen van de kinderen zijn divers, van leeuw tot flamingo. En hoe teken je in hemelsnaam een watoesi op het gezicht van een kind?”

Ook onder de dieren zijn veel jonkies; er waart een zomerse geboortegolf over Artis. Baby-zebra Jua lijkt uit te testen wat ze allemaal al met haar smalle beentjes kan, terwijl de tweeënhalfjarige Famke Lansbergen op dezelfde manier door de dierentuin dartelt. „Het is ideaal dat ze hier gewoon veilig kan rondrennen”, zegt haar moeder Iris Zevenhuizen, die voor de tweede keer de ZOOmeravond bezoekt. „Wij hebben geen tuin, maar wél een Artis-jaarkaart. En we vinden het gezellig hier. De sfeer is heel los, de mensen maken meer contact met elkaar dan overdag en er is salsadansen. Maar Famke vindt de dieren leuker, vooral de baby-zeeleeuwtjes.” Daar lijkt de peuter wat van te hebben opgestoken, want ze spartelt inmiddels op haar buik in de vijver naast de salsadansvloer. „Ze is een echt waterdier, als ze water ziet, móet ze erin”, lacht haar moeder. „Ik zou willen dat ik zelf nog kind was, dan dook ik er zo achteraan.”

Terwijl het al lang kinderbedtijd is en de avondzon zakt boven de dierentuin, doet een groep kinderen een wilde rondedans met een percussionist en een elfje, terwijl een vader verzucht: „Zie ze nu nog maar eens mee naar huis te krijgen!”

Artis ZOOmeravonden op 12, 19 en 26 augustus, van 18.00 uur tot zonsondergang. Toegang voor leden van Artis gratis, anderen betalen 12,50 euro. Kinderen tot drie jaar gratis.

    • Natascha van Aalst