Slangengrieks

We hebben het er al eens eerder over gehad, maar in de zomer, in de komkommertijd, duiken altijd verhalen op over Heel Enge Dieren: spinnen en haaien en zo.

Maar als ze er dan eens goed naar kijken, dan gaat het om Heel Suffe Dieren. Als ze er al zijn. Hoe warmer het weer, hoe gekker de dieren, lijkt het wel.

Afgelopen week waren er liefst drie engerds in het nieuws. Laten we ze nog eens eventjes rustig doornemen.

Mannen in witte pakken hadden besmettelijke, akelige vogelgriep gevonden in een boerderij in Voorthuizen. Alarm! Sommige landen wilden uit voorzorg zelfs al geen Nederlandse eieren meer hebben. Toen gingen ze eens goed kijken. En jawel: het bleek om een heel onschuldig vogelverkoudheidje te gaan.

De voorzitter van de Pluimveesector maakte het goede nieuws wereldkundig. „Er is helemaal geen besmettingsgevaar”, sprak de eileider.

In Amsterdam maakte intussen niemand zich druk om vogelgriep, want daar was iedereen in de ban van een bijtgrage reuzensnoek. De vis, die achter het station zou zijn gehaakt, zou één meter zestig hebben gemeten. Althans, dat beweert de man die hem had gevangen – en weer had teruggegooid. Maar snoeken kunnen helemaal niet zo lang worden.

Hengelaars kijken altijd door een vergrootglas. Ze maken hun vangst altijd groter dan hij was. Ze praten visserslatijn, zeggen de mensen dan.

Maar het mooiste voorbeeld was nog wel de slangenplaag in Drenthe. Die was er niet. In de krant stond dat een bioloog, tien jaar geleden, in zijn achtertuin een paar slangen had losgelaten. Rattenslangen waren het, en dan nog wel Russische rattenslangen. Hoelala, eng hoor.

De dieren hadden het zo naar hun zin dat er al een paar honderd in het dorpje Eelde zouden rondglibberen. ‘Rattenslangen teisteren Eelde’, schreeuwden de krantenkoppen.

Een journalist ging eens in die tuin kijken. Geen slang te vinden. Ja, een tuinslang. En een slangenprofessor kwam in twee dagen zoeken maar één echte slang tegen. En dat was niet eens een Russische rattenslang.

Dus als je bij de volgende hittegolf in de krant weer Enge Dieren tegenkomt, houd dan zelf je hoofd koel.

    • Menno Steketee