Scherpe kritiek VN op Israël en Hezbollah

De Verenigde Naties hebben gisteren scherpe kritiek geleverd op Israël en de fundamentalistisch-shi’itische organisatie Hezbollah omdat zij de toegang van hulporganisaties tot het oorlogsgebied in Zuid-Libanon onmogelijk blijven maken. De hoogste VN-functionaris voor humanitaire aangelegenheden, Jan Egeland, noemde de situatie gisteren „een schande”.

„We hebben vele dagen geen toegang meer gehad tot de belegerde bevolking van Zuid-Libanon”, zei Egeland in Genève.

VN- en andere internationale hulporganisaties hebben de afgelopen dagen al vele dergelijke noodkreten laten horen. Hun belangrijkste problemen zijn de doorgaande beschietingen en de Israëlische weigering vrijgeleides te geven, de bombardementsschade aan de infrastructuur – tientallen bruggen zijn verwoest – en de Israëlische blokkade van Libanese havens en luchthavens, waardoor onder andere een brandstoftekort is ontstaan.

Een woordvoerder van het Wereldvoedselprogramma (WFP) zei gisteren dat „onze hulpoperatie lijkt op een patiënt, zonder zuurstof, verlamd, op het randje van de dood”. Hij zei dat 100.000 mensen zijn gestrand ten zuiden van de rivier de Litani, waar het Israëlische leger opereert. Ziekenhuizen raken door hun voedsel, brandstof en medicijnen heen, zei hij. Een andere WFP-functionaris zei dat hulpgoederen woensdag waren aangekomen in de kustplaats Sidon, maar dat het Israëlische leger geen toestemming had gegeven voor een konvooi van daaruit naar Nabatiye. Het Internationale Rode Kruis noemde de toestand in Zuid-Libanon de ergste waarmee het te maken heeft buiten de West-Soedanese regio Darfur.

In Zuid-Libanon werden vanochtend opnieuw zware gevechten gemeld tussen Israëlische troepen en Hezbollah. Israël zegt nog niet te zijn overgegaan tot uitbreiding van zijn offensief, waartoe de regering deze week heeft besloten, om de internationale diplomatie bij de VN in New York een kans te geven. Maar pantsereenheden uit Noord-Israël rukken niettemin op. Onder andere wordt zwaar gevochten bij Khiam, een bolwerk van Hezbollah.

In Noord-Libanon werden vanochtend 11 mensen gedood bij een Israëlische luchtaanval op een brug bij de grens met Syrië, aldus ziekenhuisbronnen. Ook werden zuidelijke, shi’itische voorsteden van de hoofdstad Beiroet opnieuw zwaar gebombardeerd. Veel burgers waren al gevlucht nadat Israëlische vliegtuigen gisteren pamfletten hadden afgeworpen waarin zij daartoe werden gemaand. Hezbollah op zijn beurt schoot verscheidene raketten op Israël af, waarbij enkele burgers in Haifa werden gewond. Volgens de Libanese autoriteiten heeft de oorlog nu in totaal 1.023 mensen in Libanon het leven gekost. In Israël zijn zeker 123 doden gevallen. (AP, Reuters, AFP)