Risico wateroverlast

Lagedrukgebieden blijven voorlopig achter het stuur zitten en houden de ‘mooiweergebieden’ weg uit Nederland. Het herstel van de zomer laat dus op zich wachten.

De komende dagen zijn het de buien die het weerbeeld bepalen, waarbij het relatief koel is. De luchtdrukverdeling is in vaktermen te omschrijven als een blokkade. Gemiddeld gesproken kan een blokkade zo’n 4 tot 6 weken aanhouden. De kans is daarmee groot dat pas half september de zomer terugkeert.

Vanavond en vannacht wordt het tijdelijk droger met landinwaarts een paar opklaringen. In de gebieden waar veel regen is gevallen, kunnen zich vervolgens een paar mistbanken vormen. Morgen overdag breiden (zware) buien boven of nabij de kustzone zich geleidelijk meer landinwaarts uit. Omdat de buien veel voeding krijgen van het warme zeewater is vooral in het westen en zuidwesten van het land een risico op wateroverlast. Tussen de buien door breekt de zon misschien even door, zodat het een graadje warmer wordt ten opzichte van vandaag, 19 à 20 graden.

Zondag lijkt het erg mee te vallen met de buien en wordt het weer een graadje warmer. Maandag lijkt opnieuw een dag met veel bewolking en buien te worden. Dinsdag krijgen we de zon meer te zien en blijft neerslag beperkt tot een paar buien. Maxima liggen dan omstreeks 21 of 22 graden.