Rijst kan kopje onder

Onderzoekers van het International Rice Research Institute (IRRI) in de Filippijnen hebben een genvariant ontdekt in rijstplanten die hen veel beter bestand maakt tegen overstroming. Rijstplanten die het gen Sub1A1 bezitten kunnen twee weken onder water overleven, terwijl de meeste rijstvariëteiten in die situatie binnen een week sterven.

De vondst, die gisteren gemeld werd in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature, betekent een belangrijke doorbraak in de veredeling van rijst (Oryza sativa). De onderzoekers vonden het gen in de Indiase rijstvariëteit FR13A, een ras waarvan bekend is dat het goed tegen overstromingen kan. Ze brachten het gen over naar een veelgebruikte rijstvariëteit die vervolgens ook bestand bleek tegen langdurig onder water staan. Rijst is het belangrijkste voedingsgewas voor drie miljard mensen, vooral in Azië en Afrika. Ongeveer een kwart van de rijstvelden ligt in gebieden die vaak overstromen.