Prettig primitieve beats uit de achterbuurten van Rio

CD FUNK Diverse artiesten: Rio Baile Funk, More Favela Booty Beats Essay Recordings ****

CD FUNK

Diverse artiesten: Rio Baile Funk, More Favela Booty Beats Essay Recordings

Baile funk, favela beats, funk carioca: opwekkende termen voor een al even opwekkend soort dansmuziek, rechtstreeks uit de ghetto’s van de grote steden van Brazilië. Funk Carioca betekent simpelweg ‘funk uit Rio (de Janeiro)’. Maar de wortels van deze beats liggen elders. Hiphop en vooral de luidsprekerscheurende ritmes van de Miami bass vormen de grondslag voor deze uiterst meeslepende beats, waaraan ook samba en andere, inheemse stijlen niet onopgemerkt voorbij zijn gegaan. In de handen van deze ghetto producers, met hun vermoedelijk nogal aftandse computers, krijgen deze beats prettig primitieve kwaliteiten mee. De plaat klinkt heftig en rauw, al komt het op deze tweede Rio Baile Funk-verzamelaar af en toe wel een beetje op hetzelfde neer. Maar dan is er weer het ratelende gerap in het Portugees door jongelui met namen als Voltair, Juliana e as Fogosas en DJ Disconhecido. Best mogelijk dat ze in het dagelijks leven druk zijn met lijm snuiven, de hoer spelen, hosselen en andere zaken die slechts in de achterbuurten enig daglicht kunnen verdragen. De geweerschoten op Dedinho pro alto van Disconhecido klinken even synthetisch als griezelig echt. Deze cd is, mits goed hard gedraaid, als een spannend dagtripje naar een ruige wereld.

Jacob Haagsma

    • Jacob Haagsma