Plannen voor nieuwe regiokranten in Utrecht en Rotterdam

Rotterdam. Zowel in Rotterdam als in Utrecht wordt gewerkt aan nieuwe regionale kranten. Volgens de plannenmakers zijn veel lezers in de twee steden ontevreden over de nieuwe fusiekrant AD, waarin een jaar geleden het Utrechts Nieuwsblad en het Rotterdams Dagblad opgingen. ”Een vermenging tussen een landelijke en een plaatselijke krant werkt niet”, zegt Geert-Jan Laan, oud-hoofdredacteur van het Nieuwsblad van het Noorden, gisteren in de Volkskrant. In Utrecht zouden er twee initiatieven zijn. In beide steden is de financiering van de plannen nog niet rond. Laan wil een betaald dagblad beginnen dat op het Parool moet lijken, de Amsterdamse stadskrant die nu een Belgische eigenaar heeft en weer lezers wint. Hij geeft zijn project 60 tot 65 procent kans van slagen. Er zijn ook plannen, van krantenuitgever PCM en ondernemer Marcel Boekhoorn, voor nieuwe kranten. Zij willen gratis landelijke kranten maken die moeten concurreren met Metro en Spits.