Over basilicum

Met alle expertise die deze week www.nrc.nl/kokenetc bood en de tips die ik kreeg van Het Blauwe Huis zouden we een boek over basilicum kunnen schrijven. Een leuk informatief boekje over hoe je basilicum opkweekt achter het keukenraam, op het balkon of in de tuin. We zouden er samen recepten bij kunnen schrijven voor pesto, basilicumolie, basilicumijs. Zijn er uitgevers die nrc.next lezen?

Ik belde kruidenkwekerij Het Blauwe Huis, omdat de ervaringen op mijn weblog elkaar af en toe tegenspraken. Jan-Kees Luyerink nam de telefoon op. „Ik heb een klein basilicumvraagje”, zei ik. „Moeten we zaadjes of plantjes kopen en van welk ras, moeten we basilicum buiten of binnen kweken en wel of niet in de zon, wat als er bloemetjes in de plant komen, moet je de kleine blaadjes plukken of juist de grote en hoe bewaar je eenmaal geplukte basilicum?”

Het was even stil in Ruinerwold, maar dit is wat hij toen zei.

Over zaadjes: je kunt basilicumzaad binnen laten kiemen, mits op een zeer lichte plek, uit de felle zon en met een temperatuur van minimaal 15 graden. Vanaf eind april kun je in een kas of folietunnel zaaien.

Over plantjes: plantjes geven minder rompslomp dan zaadjes. Zet ze op enige afstand van elkaar in de grond. Wanneer je bij wat grotere planten de wortels uit elkaar trekt, moet je de toppen een stukje inkorten.

Over rassen: er zijn meer dan honderd rassen, maar niet iedere zaadhandelaar zet de juiste naam op het juiste zakje. De meest gangbare is Genovese basilicum met blaadjes van ongeveer zes centimeter lang.

Over buiten kweken: van begin juni tot en met augustus kun je basilicum direct in de volle grond of in een pot zaaien of poten.

Over binnen kweken: in huis is het te warm en te donker en gaat basilicum onherroepelijk dood. Hang desnoods een plantenbak uit je raam, daar heb je meer aan dan aan geraniums.

Over bloemen: bloemen zijn mooi maar moeten toch echt worden verwijderd, anders gaat de groei eruit.

Over plukken: laat altijd een paar grote bladeren zitten, die zijn nodig voor de stofwisseling. Pluk de blaadjes, groot of klein, precies boven een knoop, zodat de plant van daaruit weer kan uitlopen.

Over bewaren: als de temperatuur lager is dan tien graden worden de blaadjes zwart. Bewaar basilicum dus niet in de koelkast.

Als toegift zei hij nog: supermarktplantjes zijn in vier weken tijd met behulp van kunstmest opgefokt, bevatten daardoor veel water en hebben weinig weerstand. Biologische plantjes krijgen acht weken de tijd voor ze in de verkoop gaan en zijn minder kwetsbaar.

Bedankt Jan-Kees.

Lees op mijn weblog hoe je basilicumolie maakt en voeg er jouw basilicumrecepten aan toe.

Volgende week in nrc.next: studentenhappen. Praat mee op www.nrc.nl/kokenetc over pasta met Boursin, vitaminegebrek, dispuutsdiners en anti-kater-ontbijtjes.

    • Janneke Vreugdenhil