Omzet detailhandel groeit met zes procent

De omzet van de Nederlandse detailhandel is afgelopen juni met 6 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De stijging kwam deels doordat de maand juni dit jaar vijf vrijdagen telde. Vorig jaren waren dat er maar vier. Vrijdag is een traditioneel een gunstige verkoopdag voor de detailhandel. Als voor dit effect werd gecorrigeerd was er nog steeds sprake van een omzetstijging van 5 procent.

De omzet van de voedingssector ging met bijna 7 procent omhoog, en was voor een belangrijk deel te wijten aan de gestegen verkoop in supermarkten. Verder lagen de prijzen van voedings- en genotmiddelen afgelopen juni 1 procent hoger dan een jaar eerder.

Andere sectoren zagen hun omzet met ruim 6 procent omhoog gaan. Net als in voorgaande maanden deden vooral de meubelzaken en verkopers van consumentenelektronica het goed.

De omzet van de detailhandel over de eerste helft van dit jaar lag 6 procent boven die van vorig jaar. Dat duidt erop dat huishoudens weer meer beginnen uit te geven, na drie jaar van teruglopende omzetten in de detailhandel.