om naar uit te kijken

FILM

Openluchtbioscopen Van 16 t/m 19 augustus presenteert Rialto voor de vierde keer Rialto in de openlucht! een openluchtfilmfestival op het Marie Heinekenplein in de Amsterdamse Pijp, dat gratis toegankelijk is. Openingsfilm dit jaar is Zaïna, cavalière de l'Atlas. In de daarop volgende dagen zijn Morir en San Hilario, Play en Un matin bonne heure te zien. Aanvang films: ± 21.u30. Bij stormachtige wind wordt de voorstelling afgelast. Inl: www.rialtofilm.nl

Verder zijn in Rotterdam van 16 tot 27 augustus en in Eindhoven van 16 tot en met 19 augustus Film 1 Pleinbioscoop te zien met schermen van zo'n 15 meter breed. De terreinen zijn gratis toegankelijk vanaf 21u. Een stoel kan worden gehuurd voor €1 per stuk, maar bezoekers mogen ook zelf een stoel meenemen.

Het programma is te raadplegen op www.pleinbioscoop.nl

POP

Waterpop Het gezelligste popfestival van Nederland, gratis toegankelijk onder de schaduw van de Wateringse windmolen heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om het vroeg ontdekken van potentiële festivalfavorieten.

Radiohead stond er in een vroeg stadium, The Darkness maakte er zijn legendarische Nederlandse podiumdebuut. Dit keer zijn aller ogen gericht op het Britse trio Archie Bronson Outfit die de urgentie van vroege Talking Heads koppelen aan artrock à la Franz Ferdinand.

Ook optredens van Spinvis, Opposites, Ziggi, Cooper en Lefties Soul Connection.

12 aug Hofpark, Wateringen. www.waterpop.nl

BEELDENDE KUNST

In het Rembrandt-jaar 2006 presenteert het Rijksmuseum in twee afleveringen alle 60 tekeningen van Rembrandt die het museum rijk is. In het eerste deel De verteller is van 11 augustus tot 11 oktober Rembrandt te zien als eigenzinnig verteller van vooral bijbelse taferelen. Die originaliteit uit zich niet alleen in de keuze van het verhaal, maar ook in het onovertroffen psychologisch inzicht waarmee hij zich verdiept in de emoties van zijn hoofdrolspelers.

In de Philipsvleugel van het Rijksmuseum. Jan Luijkenstraat 1, Amsterdam. Open dag 9-18u, vrij tot 22u. Inl 020 6747000 & www.rijksmuseum.nl

KLASSIEKE MUZIEK

Grachtenfestival Het negende Grachtenfestival, met onder andere het traditionele ‘Prinsengrachtconcert’, breidt zich voor het eerst uit tot de IJ-oevers, het Muziekgebouw, het Java-eiland en het ‘Overhoeks-gebied’ in Amsterdam-Noord. Er zijn tientallen concerten voor iedereen, van muziekliefhebbers tot monumentenliefhebbers, van welke leeftijd ook, er is zelfs een ‘baby-monumentenconcert’. Het Prinsgrachtconcert wordt op 19 aug. 21u30gegeven door de Chinese pianist Lang Lang.

Grachtenfestival: 12 t/m 20 aug. Inl.: www.grachtenfestival.nl

THEATER

Noorderzon In Groningen begint komende week het theaterfestival Noorderzon, met speciale aandacht voor underground kunstenaars uit de de Verenigde Staten.

Het eigen Galili Dance brengt dans in vijf huiskamers. Het Noord Nederlands Toneel is dominant aanwezig, met de relatiefilm Borg, een uitwisselingsproject met jongeren uit Newcastle, en de dance-voorstelling Club Guy & Roni.

Verder concerten van Martha Wainwright (dochter van Loudon, zusje van Rufus), Daniël Lohues (Skik) en de zigeunerpunkers van Gogol Bordello.

T/m 27 aug. Groningen, Noorderplantsoen en elders. Inl. 050-3140278 of www.noorderzon.nl