Moslims VS boos om uitspraak van Bush

De verklaring van president Bush, dat het verijdelde plan voor een reeks aanslagen op vliegtuigen aantoont dat de Verenigde Staten „in oorlog zijn met islamitische fascisten”, is moslimorganisaties in de VS in het verkeerde keelgat geschoten. Zij zeggen dat Bush’ uitspraak een kloof tussen moslims en niet-moslims kan creëren. Bush deed zijn uitspraak gisteren tijdens een rechtstreeks op de televisie uitgezonden verklaring.

„We moeten dit soort incidenten aangrijpen om te zorgen dat we geen religieuze oorlog beginnen tegen de islam en moslims”, zei voorzitter Nihad Awad van de Council on American-Islamic Relations gisteren in Washington.

De in Los Angeles gevestigde Muslim Public Affairs Council zei bij monde van een woordvoerster: „Het bezwaar tegen zo’n uitdrukking is dat zij de religie van de islam verbindt met tirannie en fascisme, en niet het gevaar beperkt tot een groep individuen.”

De regering-Bush heeft herhaaldelijk (variaties op) de term ‘islamo-fascisme’ gebruikt in relatie tot terreurorganisaties als Al-Qaeda. Minister voor Binnenlandse Veiligheid Chertoff zei gisteren dat de term staat voor een „totalitair rijk onder de mantel van religie”. De filosoof Francis Fukuyama, bekend van zijn boek The End of History, omschrijft het als „een antimoderne doctrine (...) die immens aanlokkelijk is omdat zij beweert een verklaring te bieden voor het door de modernisering veroorzaakte verlies aan waarden en voor culturele desoriëntatie.”