Miljard in hybride auto’s

Autofabrikanten General Motors, DaimlerChrysler en BMW gaan samen 1 miljard dollar (783 miljoen euro) investeren in de ontwikkeling van een hybride motor.

De drie concerns hebben 500 ingenieurs de afgelopen anderhalf jaar laten werken aan een project voor een hybride aandrijving en volgens Andreas Truckenbrodt, hoofd van DaimlerChryslers hybride programma, is het „project levensvatbaar gebleken”. Dat zei Truckenbrodt tegen persbureau Reuters.

De drie fabrikanten werken samen om tegenwicht te bieden aan Toyota, dat op het gebied van hybride motoren een beslissende voorsprong dreigt te nemen. „Ook bij Toyota realiseren ze zich heel goed dat hybride motoren niet de ultieme oplossing zijn voor het brandstofprobleem, maar de Japanners hebben het concept commercieel wel succesvol in de markt gezet”, zegt een manager van DaimlerChrysler.

Bij hybride motoren wordt de benzinemotor bij lage snelheden geassisteerd door een elektromotor. De hybride motor van DaimlerChrysler, BMW en GM wordt zowel voor voorwiel- als achterwielaandrijving ontwikkeld.

GM wil de nieuwe motor in 2007 gaan gebruiken voor terreinwagens. DaimlerChrysler heeft vergelijkbare plannen. BMW wil pas enkele jaren later een hybride auto op de markt brengen.