Meevaller voor Boskalis uit Nigeria

Baggerbedrijf Boskalis heeft in het eerste halfjaar de winst zien stijgen naar 37,8 miljoen euro, tegen 22,7 miljoen vorig jaar. Het bedrijf verwacht over het hele jaar 30 procent meer winst te behalen dan in 2005.

De winstcijfers in de eerste zes maanden werden enigszins geflatteerd door een bijzondere bate van 7 miljoen euro die het bedrijf onverwacht onverwacht kreeg. De bate is één van de laatste betalingen voor werk dat Boskalis halverwege de jaren tachtig uitvoerde in Nigeria.

„Door conflicten in dit land zijn we destijds niet volledig betaald”, zegt bestuursvoorzitter P. Berdowski in een toelichting op de cijfers. „Daar hadden we niet meer op gerekend. In de tweede helft van dit jaar krijgen we uit Nigeria nog een bedrag, maar dat zal substantieel lager zijn dan de zeven miljoen die we nu hebben gekregen”.

De omzet van Boskalis steeg naar 553,7 miljoen euro, maar door de goed gevulde orderportefeuille verwacht het baggerbedrijf op jaarbasis een omzetstijging in 2006 van tenminste 10 procent ten opzichte van de 1,16 miljard euro uit 2005.

Verder versterkte Boskalis zijn marktpositie door onder meer het baggermaterieel van het Nederlandse Blankevoort en het Finse Wasa over te nemen; materieel dat Boskalis goed kan gebruiken voor grote orders waar het bedrijf op uit is. Zo doet Boskalis samen met Van Oord mee aan een aanbesteding voor werkzaamheden die moeten worden verricht voor aanleg van de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam. De Belgische baggeraar De Nul is de belangrijkste concurrent van Boskalis bij dit project.

In Singapore is nog geen uitzicht op oplossing van het ‘zandconflict’ met Indonesië en Maleisië, landen die niet willen dat Singapore zand baggert in hun wateren. Om die reden heeft Boskalis voor een project van Shell in Singapore noodgedwongen verder weg zand moeten betrekken.

Volgens Berdowski is het bestuursconflict bij Boskalis opgelost. In maart zag Boskalis drie van zijn vijf commissarissen per direct opstappen. Inmiddels is in twee van die vacatures voorzien.