Kirgizië gehekeld om uitlevering

Bisjkek, 11 aug. De VN, de EU en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) hebben ontsteld en boos gereageerd op de uitlevering, door Kirgizië, van vijf Oezbeekse vluchtelingen aan Oezbekistan. De vijf ontvluchtten in mei vorig jaar hun land, na het bloedbad dat het Oezbeekse leger in de stad Andizjon aanrichtte. Het schoot bij demonstraties tegen het regime zeker zeshonderd mensen dood. De Oezbeekse justitie eiste uitlevering van de vijf omdat ze ”terroristen” zouden zijn. De VN-hulporganisatie UNHCR liet weten ”enorm teleurgesteld” te zijn over de uitlevering, die het leven van de vijf in gevaar zou brengen; in Oezbeekse gevangenissen worden gevangenen routinematig gefolterd. De UNHCR had voor vier van de vijf Oezbeken al asiel geregeld in Europa. De Europese Commissie sprak van ”een buitengewoon ernstige schending” van de regels door Bisjkek. Ook de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN hekelde Kirgizië.