Kamperen met een poppenhuis brandertje

De ‘poppenhuisbrander’ van Mountain Safety Research MSR

Kom de kampeerder niet aan zijn kooktoestel. Ik had eens gewaagd te schrijven over een onding uit Amerika. Het was in een ochtendblad. Ze vielen over me heen, lezers die zo’n kooktoestelletje hadden. High tech. Het duurste in zijn soort. Geschikt voor koken hoog in de Himalaya. Volgens de folder. Maar het koken van een liter water, een meter onder N.A.P waar ik woon, kostte al zoveel tijd en energie dat een bergbeklimmer meer aan benzine voor het brandertje mee omhoog zal moeten nemen dan erwtensoep voor zichzelf.

Ik had er typisch geen verstand van, zeiden fanatieke plezieroverlevers die voor een maandloon zo’n brandertje hadden aangeschaft. Bijzonder ook aan het ding, geschikt voor alle vloeibare brandstoffen, was het lawaai dat het maakte. Een straalvliegtuig op punt van opstijgen.

Hij heeft klanten, zegt een kampeerspullenwinkelier in Purmerend, die juist dat kabaal op prijs stellen. Het trekt aandacht op de camping. Wildvreemde mensen komen vragen wat je aan het doen bent. Koken? Wat interessant!

Maar de hype van een paar jaar geleden in dit soort kooktoestellen is voorbij, zegt Purmerend. Overal ter wereld zijn wegwerpgasblikjes te koop. Men neemt nu een kooktoestelletje op gas mee uit lijden.

Kamperen is spelen dat het even niet zo goed met je gaat, je bent van huis en onthand maar gaat er het beste van proberen te maken. Tijdens het bereiden van een maaltje doe je weer eens culinaire uitvindingen bij gebrek aan comfort. Macaroni met blokjes Smac.

Het nieuwste op gebied van koken op je hurken is de Jetboil. Een kooktoestelletje ter grootte en in de vorm van een thermosfles. Er moet een blikje gas onder vastgeschroefd.

Het is een geïsoleerde waterbeker met een vlam er onder, meer niet. Een Cup-a-Soupkokertje eigenlijk. Kost 85 euro. De hitte van de vlam wordt beter benut zodat, zegt reclame op internet, water in de recordtijd van een minuut kookt.

Maar hoeveel water? Een kwart liter. Een hele liter kookt dus pas na zo’n 4 minuten. En lees dan de verpakking van een ander brandertje. De PocketRocket lichtgewicht opvouwbare brander van MSR uit de VS, gemaakt in Korea, 30 euro, 8 centimeter hoog. Doet een hele liter water in 3,5 minuten. Als dat klopt kookt ie sneller dan de revolutionaire Jetboil. ‘Ja, je zet me klem’, zegt de kampeerwinkelier in Purmerend die bovendien zelf betwijfelt of de Jetboil wel een liter water aan de kook krijgt binnen 4 minuten.

De piepkleine PocketRocket, een omgekeerd douchekopje dat vuur spuugt en drie inklapbare pandragers, moet op een blikje gas geschroefd worden. Kooktijd van een liter water hangt niet alleen af van het brandertje maar van veel andere factoren. De samenstelling van het gasmengsel in het tankje, de geleiding van het metaal van de pan en de maat van de pan, de begintemperatuur van het water, de luchtdruk, de samenstelling van de buitenlucht en de wind.

Zomaar een tijd roepen die het kokertje er over doet is nogal grof. Maar het poppenhuisbrandertje van MSR (Mountain Safety Research) doet het in een windstille werkplaats uitstekend. Een kwart liter kraanwater kookt in een dun pannetje in een minuut. Macaroni is in 4 minuten klaar.

Wouter Klootwijk

    • Wouter Klootwijk