in de marge

Glossy bonbondoos met Cebrium te koop bij ‘bijzondere adressen’

Cebrium. Het riekt naar cerebrum, cerebellum, cortex. Deze pil is bedoeld om uw „mentale spankracht” te bevorderen. Althans, als uw „succes afhankelijk is van een optimale prestatie”.

In de zwartglossy folder glimmen een cabrio en een golfer met witte schoenen. Cebrium van het Oostenrijkse Ebewe Pharma is een voedingssupplement en dan mag er niet veel beloofd worden, maar wel veel gesuggereerd.

Wat is de doos chic. Als het zwarte karton in twee delen uiteenschuift, liggen daar veertien glimmende doordrukstrips lepeltje lepeltje. Het is een dure doos (60 euro) te koop bij, aldus de voorlichtster, „bijzondere adressen” zoals personal trainer institutes.

Er zitten capsules in met aminozuren, dertien verschillende maar liefst. Aminozuren zijn nuttig. Van aminozuren zijn eiwitten gemaakt en ook de hersenen hebben graag aminozuren: twee aminozuren zijn zelf een signaalstof in het brein, andere zijn basismateriaal voor die neurotransmitters.

Een mens haalt ze uit zijn voeding. De eiwitten uit zaken als granen, peulvruchten, vlees, zuivel en eieren worden in maag en darm afgebroken tot aminozuren. Iemand van 75 kilo heeft volgens het Voedingscentrum per dag 60 gram eiwitten nodig.

De 68 milligram aminozuren in Cebrium steekt er schril bij af. En inderdaad: nooit is bewezen dat het voor de hersenen van gewone, golfende volwassenen nuttig is om extra aminozuren te slikken.

Zeven jaar geleden werd aangetoond dat soldaten er beter mee scoorden in geheugentests. Maar dat was bij een zware gevechtstraining die een week duurde. De soldaten kregen bovendien 2 gram van het aminozuur tyrosine. Cebrium bevat 4 milligram. Dat is 500 keer zo weinig.

Dat er zo weinig in zit, heeft wel het voordeel dat de zwart glossy bonbondoos zonder gevaar is leeg te eten.

Hester van Santen

    • Hester van Santen